Probleemvoeten? Deze oplossingen helpen

Kies de schoenoplossing die bij uw voeten past.
Heeft u probleemvoeten? Geen nood, er is veel mogelijk. Zo heeft u keus uit verschillende type schoenen en schoenmerken. Of kies voor een oplossing in uw huidige schoen.

Voeten zijn er in alle soorten en maten. Schoenen ook. Heeft u het gevoel dat geen schoen past? Zoek dan net zo lang naar een oplossing tot u tevreden bent. Er is veel mogelijk. Kies voor een stevige schoen bij een speciaalzaak, zij hebben schoenen voor elke voet. Of maak gebruik van steunzolen.

De juiste wijdte

Schoenen zijn er in verschillende wijdtes. Dat varieert van E (smal) tot M (extra extra breed). Veel mensen lopen in te smalle schoenen. Met als gevolg pijnlijke voeten, eeltvorming, ingegroeide nagels of zelfs beknelling van zenuwen of middenvoetsbeentjes. De meeste mensen hebben een G- of H-wijdte. Wilt u advies of heeft u klachten? Laat uw voeten dan onderzoeken door een deskundige en kies schoenen die bij uw wijdte passen. Een lijst met schoenmerken in speciale wijdtes vindt u bijvoorbeeld op de website van Voet en Winkel.

Tips bij het kopen van nieuwe schoenen:

  • Loop in de winkel een stukje op beide schoenen. Zitten ze niet te strak en niet te los?
  • Probeer de schoen uit op verschillende ondergronden, niet alleen op tapijt. Zo merkt u het verschil.
  • Kunt u ‘pianospelen’ met uw tenen? Kortom, kunt u ze vrij bewegen?
  • Let op dat u niet uit de schoen slipt. Uw hiel moet goed ondersteund worden.
  • Koop nieuwe schoenen aan het einde van de dag. Uw voeten zijn dat wat opgezwollen.

Inlegzool, correctiezool of steunzool?

De naam van zolen wordt vaak door elkaar heen gebruikt. Maar er is een klein verschil in type zool:

  • Inlegzool: een op maat gemaakte zool die de binnenzool in uw schoen vervangt en die aansluit bij uw klachten, wensen en pasvorm van de schoen.
  • Correctiezool: deze zolen corrigeren de voet permanent. Kinderen met klachten en mensen met bijvoorbeeld platvoeten gebruiken vaak correctiezolen. Ook kunnen deze zolen ervoor zorgen dat de houding, drukverdeling of het looppatroon verbetert.
  • Steunzool: ondersteunt de banden, gewrichten en kapsels van de voet door met name ondersteuning in de voorvoet te geven.

Zolen werden vroeger gemaakt van roestvrij staal of hard plastic, maar tegenwoordig zijn ze er in verschillende materialen. Dat loopt prettiger en ze passen in meerdere schoenen. De specialist bekijkt eerst de voetstand en voetdruk van uw voet. U staat daarbij op een glasplaat zodat goed zichtbaar wordt waar de druk in uw voet zit en waar u ondersteuning nodig heeft. Een steunzool gaat ongeveer 2 á 3 jaar mee, afhankelijk hoe vaak u ze draagt. Naast ondersteuning kunnen steunzolen ook zorgen voor correctie of demping.

TIP: Heeft u nek-, schouder- en rugklachten? Dan bestaat de kans dat uw voeten uit balans zijn, wat pijn kan veroorzaken. Steunzolen kunnen de klachten helpen verminderen.

Sportzolen

Loopt u hard? Dan is het natuurlijk belangrijk dat u goede sportschoenen heeft die passen bij de stand van uw voeten, benen en bij uw lichaamshouding. Zo kan uw ene voet steun aan de binnenzijde nodig hebben en uw andere voet aan de buitenkant. Heeft u steunzolen, vraag een deskundige dan ook eens naar uw (oude) sportschoenen te kijken. Want voor deze schoenen kunt u ook zolen laten maken. Vraag bijvoorbeeld advies aan een podoloog of podotherapeut.

Vergoeding door de verzekeraar

Steunzolen worden niet vergoed door de basisverzekering. Maar vanuit de aanvullende verzekering wordt er soms wel een bedrag uitgekeerd. Kijk in uw polis wat en hoeveel u vergoed krijgt.

Meer weten? Lees ook het artikel over voetklachten in het ledenmagazine dat eind juni verschijnt.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur