Wat vertelt de grote boodschap?

Hou uw gezondheid in de gaten
Kijkt u wel eens achterom in het toilet om uw ontlasting te bekijken? Het klinkt misschien wat onsmakelijk maar het is wel een gezond idee. Uw grote boodschap vertelt namelijk veel over uw gezondheid, vooral van uw spijsvertering. Waar let u op?

Blijft ontlasting anders?

Het is goed om te weten dat de vorm, samenstelling en kleur van uw ontlasting elke keer een beetje anders is. Normaal gesproken komt dat door wat u heeft gegeten. Bijvoorbeeld: rode kool geeft een rode kleur af, spinazie groen. Maar als de ontlasting anders blijft dan normaal, kan er iets aan de hand zijn.

Hard

Als uw ontlasting hard en droog is en uiteenvalt, heeft het te lang in de dikke darm gezeten. De dikke darm heeft er veel water uitgehaald. U kunt hierdoor last krijgen van verstopping. Dat kan komen door een verkeerd eet- en leefpatroon. Eet daarom gezond en vezelrijk, drink genoeg water en beweeg voldoende. Poept u minder dan 3 keer per week, ga dan naar de huisarts.
Normaal: de ontlasting is vast en stevig. U poept regelmatig, meer dan 3 keer per week.

Dun

Als uw ontlasting dun en waterig is, heeft de dikke darm er weinig water uitgehaald. Uw ontlasting is er te snel doorheen gegaan. Diarree kan onder andere komen door buikgriep, ontstekingen in de darmen of stress. Als dit langer aanhoudt, kunt u last hebben van chronische darmaandoeningen zoals het prikkelbaredarmsyndroom, voedselallergie├źn of de ziekte van Crohn. Heeft u langer last van diarree, ga dan naar de huisarts.
Normaal: de ontlasting is vast en stevig.

Slijmerig

Als er veel slijm in uw ontlasting zit, kunnen uw darmen geïrriteerd of ontstoken zijn. Het kan ook op darmkanker wijzen. Ga er daarom mee naar de huisarts.
Normaal: een beetje slijm bij de ontlasting. Dat is nodig voor een goede stoelgang. Zonder slijm zou u verstoppingen krijgen.

Bloederig

Strepen of klonten bloed in de ontlasting kunnen wijzen op ontstekingen in de darmen. Vaak heeft u dan ook last van diarree. Ga daarmee naar de huisarts.
Normaal: een beetje helderrood bloed bij de ontlasting. Dat kan komen door een wondje aan de anus, de darmwand of door aambeien.

Pikzwart

Als uw ontlasting pikzwart is, kan een bloeding vroeg in het spijsverteringskanaal de oorzaak zijn, bijvoorbeeld de slokdarm, de maag of de dunne darm. Het bloed wordt dan zo vermengd met de ontlasting, dat het in de ontlasting niet meer herkenbaar is. Ga hiermee naar de huisarts.
Normaal: de ontlasting is bruin, van donkerbruin tot lichtbruin. De tint hangt af van wat u eet.

Witgeel

Als uw ontlasting witgeel van kleur is, kan dat komen door een verstopping in de galwegen. Ga hiermee naar de huisarts.
Normaal: de ontlasting is bruin, van donkerbruin tot lichtbruin. De tint hangt af van wat u eet..

Stinkend naar rotte eieren

Als uw ontlasting naar rotte eieren stinkt, is de stofwisseling van de eiwitten niet goed. Door rotting komen er zwavelgassen vrij. Die ruikt u. Het kan komen doordat u veel dierlijke eiwitten eet, bijvoorbeeld vlees. Eet dan meer plantaardig voedsel, bijvoorbeeld groente.
Normaal: de ontlasting ruikt niet lekker, maar stinkt zeker niet.

Zurig geurend

Als uw ontlasting een zurige geur afgeeft, eet u waarschijnlijk te veel (snelle) koolhydraten, zoals brood, pasta en snacks. Het lichaam kan dat niet allemaal goed afbreken. Resten gaan rotten en stinken. Eet dan wat minder koolhydraten.
Normaal: de ontlasting ruikt niet lekker, maar stinkt zeker niet.

Check de poepwijzer

Meer informatie over ontlasting en gezond toiletgedrag vindt u op de website van de Maag Lever Darm Stichting. Check ook de poepwijzer!

Bevolkingsonderzoek darmkanker

Bent u tussen de 55 en 75 jaar? Dan kunt u meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker.


Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.