Antibiotica? Maak de kuur af

Maak een antibioticakuur altijd af, dit is veiliger en beter voor uw gezondheid
Ongeveer 80% van de patiënten stopt te vroeg met zijn antibiotica. Trouw zijn aan medicijnen is heel belangrijk. Niet alleen om resistentie van schadelijke bacteriën wereldwijd te voorkomen, maar ook voor uzelf.

Krijgt u een medicijnkuur voorgeschreven? Dan is het belangrijk dat u deze helemaal afmaakt. Ook al zijn de klachten verdwenen, slik ook de laatste pillen. De kans bestaat namelijk dat er nog bacteriën in uw lichaam zitten die zich kunnen vermenigvuldigen. Als de bacterie in uw lichaam blijft, kunnen de gevolgen zijn:

  • De behandeling mislukt
  • U krijgt op de langere termijn klachten of complicaties
  • De ziekte wordt erger
  • U moet onnodig extra onderzoeken ondergaan

Door de kuur helemaal af te maken is de kans het grootst dat alle resten uit uw lichaam verdwijnen. En dat bevordert uw gezondheid. Daarnaast voorkomt u verspilling. Uw arts of specialist heeft u bewust een bepaalde hoeveelheid pillen voorgeschreven.

Veilig medicijngebruik

Gebruikt u een medicijn voor de eerste keer, dan krijgt u bij de balie van de apotheek altijd uitleg over het medicijn. Dit heet het begeleidingsgesprek. Tijdens dit gesprek, of op een later moment, kunt u uw vragen stellen. Begrijpt u bijvoorbeeld niet hoe u het medicijn moet gebruiken of staan er woorden in de bijsluiter die u niet kent? Vraag de apotheker om uitleg. Zo leert u het medicijn beter kennen en begrijpen en dat helpt u bij veilig medicijngebruik.

Handige apps

Er zijn verschillende gratis apps die u ondersteunen bij het medicijngebruik. De ledenvereniging vond deze drie voor u:

  • Appotheek

De ‘Appotheek’ is een gratis app en geeft u onafhankelijke informatie als aanvulling op de bijsluiter. Daarnaast informeert de app u over verschillende klachten en aandoeningen. De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) heeft de app gevuld. Het kan een aanvulling zijn op de informatie die u van uw arts krijgt.

 - Download de ‘Appotheek’ in de AppStore
 - Download de ‘Appotheek’ in de Google Playstore

  • MedAlert

Deze app van GGZ Friesland helpt u herinneren uw medicijnen in te nemen. U voert in welk medicijn u wanneer en hoe vaak moet gebruiken. De ‘MedAlert’ app geeft u een seintje als het tijd is uw pillen in te nemen. U heeft voor het gebruik van deze app geen internetverbinding nodig. Zo kunt u deze dus ook onderweg of op vakantie gebruiken.

- Download de ‘MedAlert’ in de AppStore
- Download de ‘MedAlert’ in de Google Playstore

  • MedApp

Het tijdig innemen van uw medicatie is best lastig, maar heel belangrijk. De ‘MedApp’ helpt u grip krijgen op uw medicijngebruik. U kunt bijvoorbeeld een medicijnwekker instellen of uw voorraad bijhouden. De ‘MedApp’ is gratis te downloaden.

Download de ‘MedApp’ in de AppStore
- Download de ‘MedApp’ in de Google Playstore 

Voor het gebruik van alle apps geldt, heeft u vragen over een medicijn of over de (bij)werking ervan? Vraag uw arts of apotheek om raad.                                                                                                                                                                    

Meer over