Waarom gillen kinderen?
Kinderen gillen en schreeuwen vaak wanneer ze in een groep samen zijn. Dit doen ze om aandacht te vragen. Een kind denkt: als ik zo hard mogelijk praat of gil dan word ik gehoord. En omdat kinderstemmen vaak hoger zijn dan die van volwassenen, lijkt het alsof ze meer lawaai maken. Vaak is het ook enthousiasme. Zet volwassenen samen in een groep en ze maken ook meer geluid.
Is gillen nodig?
Gillen hoort bij de ontwikkeling van een kind en gebeurt al kort na de geboorte. Baby’s leren onder andere hun gevoelens te uiten door bijvoorbeeld te lachen en te gillen. Gillen helpt kinderen te leren communiceren met de wereld: hoe kan ik iets duidelijk maken aan de ander? En door te gillen ontdekken ze hun eigen stem. Naarmate kinderen ouder worden, leren ze dat ze ook op andere manieren iets duidelijk kunnen maken of gevoelens kunnen uiten. Gillen kan verschillende functies hebben: kinderen kunnen bijvoorbeeld gillen van blijdschap of boosheid.
Gilden kinderen vroeger meer?
Op deze vraag is geen pasklaar antwoord te geven. Het feit is dat het gillen als vervelend ervaren kan worden, door het hoge stemgeluid. Zeker als kinderen in groepen samen spelen. Het is daarom zinvol om kinderen te leren wat het gillen bij de ander oproept en wat een alternatief kan zijn om gedrag of emoties te uiten.