Zo maak je je keuken kidsproof

Je keuken veilig voor je kindje
Hete pannen, scherpe messen… De keuken is geen veilige plek voor je ontdekkende peuter of kleuter. Met deze tips maak je je keuken veilig voor kleine onderzoekers.

10 tips om je keuken kidsproof te maken

1. Houd hete pannen buiten bereik

Zet potten en pannen op de achterste kookpitten van het fornuis en draai stelen van pannen naar achteren als je aan het koken bent.

2. Scherm oven en fornuis af

Een fornuisrek voorkomt dat kinderen zich branden aan het fornuis. En met een ovendeurbeschermer of ovenslot houd je de hete oven of magnetron veilig voor kinderhandjes. 

3. Berg schoonmaakmiddelen veilig op

Bewaar gevaarlijke schoonmaakmiddelen liefst in hoge kasten, waar kinderen niet bij kunnen. Of sluit de kast af met een veiligheidshaakje, magneetslot of kinderslot

4. Laat geen heet water in de waterkoker achter 

Giet de waterkoker altijd helemaal leeg. En denk bij de inrichting van een nieuwe keuken ook eens aan een kokendwaterkraan. Die hebben een speciaal kinderslot en zijn daardoor veiliger dat een waterkoker, die om kan vallen. 

5. Let op stoom uit de vaatwasser

Let als je de vaatwasser uit gaat ruimen op de hete stoom die vrij kan komen. Laat de vaatwasser liever eerst afkoelen en let op waar je kind staat als je de deur opent. Ook vanwege messen of glazen die eruit kunnen vallen. 

6. Haal opstapjes weg

Haal stoelen en opstapjes weg in de buurt van het fornuis en het aanrecht. Let op: kinderen kunnen ook openstaande lades als opstapje gebruiken om op het aanrecht te klimmen. Sluit die eventueel af met een veiligheidsslot.

7. Laat snoeren niet los hangen

Kinderen kunnen zich optrekken aan loshangende snoeren en zo zware keukenapparaten naar zich toe trekken. Houd snoeren kort of bind ze bij elkaar. 

8. Leer kinderen veilig omgaan met messen en keukengerei

Afhankelijk van hun leeftijd, kun je kinderen mee laten helpen met kleine klusjes tijdens het koken. Zo leren zij veilig omgaan met bijvoorbeeld messen en heet water. Kies bijvoorbeeld voor een messenset die gemaakt is voor kinderhanden, maar die wel scherp genoeg is om veilig mee te snijden.  

9. Pas op met giftige planten 

Een bosje bloemen op het aanrecht staat fleurig, maar let op welke je kiest. Wist je bijvoorbeeld dat narcissen giftig zijn? Pas ook op met giftige kamerplanten

10. EHBO-trommel en brandblusser in de buurt

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dus je een EHBO-trommel, een kleine brandblusser en een blusdeken in de keuken hebt. Wel op een veilige plek uiteraard.

Check regelmatig of de producten in je verbandtrommel nog houdbaar zijn