Vraagt mantelzorg te veel van u?

Herken de 4 signalen van overbelasting
Man vertwijfeld aan de telefoon
Heeft u vaker hoofdpijn, piekert u veel, bent u eerder moe, of sneller boos? Als u mantelzorger bent, kan dit erop wijzen dat u overbelast bent of raakt. Leer hoe u de signalen herkent en wat u kunt doen als de druk te hoog wordt.

4 signalen om in de gaten te houden

U heeft vaker last van pijn

• Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Pijn in uw nek, schouder of rug

U heeft lichamelijke klachten die u eerst niet had

• Hoge bloeddruk
  • Hyperventilatie, benauwdheid
  • Duizelig
  • Moe
  • Weinig trek in eten, of juist meer trek dan anders

U voelt zich anders, u zit niet lekker in uw vel

Bijvoorbeeld:

• U schaamt zich vaker of voelt u vaak schuldig.
  • U heeft moeite om u te concentreren en u vergeet veel.
  • U heeft nergens zin in.
  • U slaapt slecht, of juist heel veel.
  • U piekert veel.
  • U bent sneller boos.
  • U huilt sneller.

Uw gedrag is veranderd

Bijvoorbeeld:

• U kunt minder hebben en snauwt vaker naar anderen.
  • U bent onrustig.
  • U zorgt minder goed voor uzelf en geeft minder om uw uiterlijk.
  • U bent minder georganiseerd.
  • U bent meer gaan roken of drinken.

Test of u overbelast bent

Herkent u verschillende signalen en twijfelt u of u inderdaad rustiger aan moet doen? Probeer dan een van deze gratis tests, om wat meer te weten te komen:

Hoe ontstaat overbelasting?

Overbelasting ontstaat op het moment dat uw mantelzorgtaken meer van u vragen dan u aankunt. Uw draagkracht en draaglast zijn dan niet in balans. Dit komt vaker voor bij mantelzorgers van mensen met dementie dan bij andere mantelzorgers. Lees meer over overbelasting en wat u daaraan kunt doen.

Voorkomen is beter dan genezen

Om overbelasting te voorkomen is het belangrijk dat u de signalen op tijd herkent en maatregelen neemt. Denk bijvoorbeeld aan:

• Zorgverlof opnemen, als u een betaalde baan heeft die ook tijd en aandacht van u vraagt;
  • Een deel van uw zorgtaken overdragen aan iemand anders, bijvoorbeeld een vrijwilliger of een professionele hulpverlener. Zo kunt u bijvoorbeeld makkelijker een vaste dag in de week voor uzelf plannen.
  • Kijk of u bepaalde, dagelijkse taken kunt uitbesteden aan iemand anders. Via de gemeente kunt u bijvoorbeeld vergoeding voor huishoudelijke hulp aanvragen. Uw boodschappen kunt u online bestellen en laten bezorgen.

Vraag het de ledenconsulent

Heeft u nog vragen, maar weet u niet goed waar u terechtkunt? Of zoekt u een oplossing bij u in de buurt? Onze ledenconsulent wijst u graag de weg!

Zo kunt u de ledenconsulent bereiken
Telefoon: 088 - 383 20 00
E-mail: service@ledenvereniging.nl