Wat is in jouw huis het grootste brandgevaar?

“We denken nauwelijks na over brandveiligheid”
Dat je voorzichtig moet omgaan met kaarsen, sigaretten en het gasfornuis, weten we allemaal wel: voor je het weet, heb je brand in huis. Maar veel minder mensen weten dat je ook zónder vuur brand kunt veroorzaken. Waarin schuilt het grootste gevaar? En wat kun je doen om brand te voorkomen? We spraken erover met specialist risicobeheersing Annet Hulshof (59) van Veiligheidsregio Drenthe.

Ook zonder open vuur kan brand ontstaan

Kaarsen uit 

Brand in huis, dat wil natuurlijk niemand. Toch maakt 1 op de 65 mensen in z’n leven een brand mee. De meeste mensen denken nauwelijks na over brandveiligheid. “Logisch, je leeft gewoon je leven”, zegt Annet. “Uiteraard loop je niet zomaar weg tijdens het koken. En je blaast de kaarsen uit voordat je naar bed gaat. Maar de meeste brand ontstaat op plekken waar je het niet verwacht.”

Dat overkomt mij niet

In de praktijk ziet Annet dat veel mensen het risico op brand onderschatten. “Ze denken: dat overkomt mij niet. Terwijl de impact van brand enorm groot is! En let op: ook zonder een open vlam kan brand ontstaan. Je hebt maar drie dingen nodig: zuurstof, hitte en brandbaar materiaal. Die dingen vind je in elk huis.” 

Goedkope oplader 

Kijk thuis maar eens rond, zegt Annet. “Laad je je telefoon bijvoorbeeld de hele nacht op naast je kussen? En gebruik je een oplader die officieel niet bij jouw toestel hoort? Dan is de kans groot dat de kwaliteit van het kabeltje minder goed is. En dat vergroot het risico op brand.”

Rookmelders

Gelukkig kun je veel doen om jezelf én anderen te beschermen tegen brand. Dat begint bij een goede voorbereiding: zorg dat je de risico’s weet. Ook moeten vanaf juli 2022 in elke woning rookmelders hangen. “Soms hoor ik mensen zeggen: ik heb een hond, dus ik hoef geen rookmelders – mijn huisdier maakt me wel wakker”, zegt Annet. “Maar je hond ademt óók rook in. Daardoor slaapt hij dieper en kan hij je niet op tijd waarschuwen.”

Sleutel kwijt

Ontstaat er tóch brand, dan is het van levensbelang dat je weet hoe je moet reageren. Annet: “Is het bijvoorbeeld slim om te blussen met een emmer water, of juist niet? Als ik ergens aanbel, zie ik dat bewoners regelmatig moeten zoeken naar hun voordeursleutel. Stel nou dat er brand is, en je moet vluchten. Dan is het heel belangrijk dat die deur snel open kan.”

Webinar 'geWoon veilig'

Meer weten over brandveiligheid? In het webinar 'geWoon veilig' op dinsdag 19 oktober geeft de brandweer deskundige tips en kun je al jouw vragen stellen. Ook leer je wat de beste plekken zijn om rookmelders op te hangen. Goed om te weten, want het is sinds juli verplicht om deze in huis te hebben. Via deze pagina kun je je aanmelden voor het webinar.