Workshop Verlies en eenzaamheid als gevolg

Ontdek wat de workshop voor jou kan betekenen
Een sociaal netwerk houdt ons gezond en gelukkig. Emmy Nuberg spreekt er als adviseur regelmatig over met onze leden. “Ze ervaren soms korte of langdurende eenzaamheid”, zegt ze. Dat kan komen doordat ze een partner, kind of andere dierbare zaken zoals gezondheid of werk verloren.

Emmy geeft samen met haar collega Greetje Kroeze de workshop 'Verlies en eenzaamheid als gevolg'.
  • Live bijeenkomst
  • In gesprek met rouw- en verliesdeskundige 

Helpende gedachten

“Als mensen een verlies lijden, moeten ze zich opnieuw verhouden tot hun omgeving”, vertelt Emmy. “Je bent niet meer de partner of moeder van. En dat merk je aan mensen. Ze weten niet wat ze moeten zeggen of stellen juist veel vragen.” Daarbij kun je gedachten hebben die niet
helpen. Emmy: “Je kunt denken dat je een slechte moeder bent. Of dat het je eigen schuld is dat je ziek werd of je partner bij je wegging. Maar die gedachten helpen je niet. Ook zijn ze vaak niet realistisch, want je kunt niet overal je kind bewaken en een partner maakt eigen keuzes.”

Mensen uitnodigen

Ook ander verlies kan eenzaamheid oproepen. Een man die zich schuldig voelt, omdat hij zijn vrouw met dementie niet meer kan verzorgen, iemand die slecht ter been raakt of met pensioen gaat en zijn baan verliest. Een vrouw in een seniorenflat voelde zich eenzaam op zondag, omdat haar familie niet meer kwam. Ook zij werden ouder en minder mobiel. “Ze was ervan overtuigd dat de andere bewoners wel familie ontvingen op die dag. Weet je dat zeker, zei ik. Ze heeft uiteindelijk een briefje opgehangen om mensen uit te nodigen met haar op zondag te gaan handwerken. Dat doet ze nu met vijf andere dames. Iedere week bij een ander, met koekjes erbij.”

De workshop

De deelnemers ontdekken in de drie uur durende workshop wat verlies is, welke soorten er zijn en wat het met je kan doen. En waarom komt bij verlies eenzaamheid om de hoek kijken? Nieuwe rollen en je omgang met de omgeving komen uitgebreid aan bod.
Je gedachten hebben veel invloed op hoe je een verlies ervaart. Sommige veroorzaken verdriet, andere helpen je, vertelt Emmy. “Als je weet dat je lastige gedachten hebt, kun je ze omdenken. Zo kun je je mogelijk beter gaan voelen en zelfs anders gaan gedragen. Hiermee gaan we oefenen.”

Ledenvoordeel

  • Gratis voor leden 

Voorwaarde


Zo meld je je aan voor de Workshop Verlies en eenzaamheid 

  1. Klik hieronder op de knop Inloggen
  2. Log in met je lidnummer of het e-mailadres dat bij ons bekend is
  3. Scroll naar beneden en klik op de knop Aanmelden.
  4. Controleer je gegevens. Klopt alles? Klik op de knop Versturen

Tijden en locaties 

  • Inloop: vanaf 12.45 uur
  • Start workshop: 13.00 uur
  • Einde workshop: 16.00/16.30 uur 

Donderdag 16 november 2023, Alkmaar

Slimste Huis
Ringers Winkelcentrum, 1e verdieping (naast Mediamarkt)
Noorderkade 173
1823 CJ Alkmaar

Dinsdag 21 november 2023, Borger

Ontmoetingscentrum 't Anker
Hoofdstraat 9-11
9531 AA Borger

Vrijdag 24 november 2023, Harderwijk

Bezoekadres MFC De Roef
Middelste Wei 2-4
3844 HT Harderwijk

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur