‘Ouders van pasgeborenen krijgen soms korter kraamzorg als gevolg van personeelstekorten, meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Ook blijft er in sommige delen van het land "weinig aanbod" van kraamzorg over, omdat kraamzorgbedrijven hun werkgebied door personeelstekort moeten verkleinen.’ (bron: Nu.nl)
Wat betekent dit voor pasgeboren ouders?
Wat betekent dit voor pasgeboren ouders? Ouders hebben gelukkig recht op minimaal 8 dagen kraamzorg. Dit is geregeld in de wet. Kraamzorgorganisaties mogen daarom niet schrappen in het aantal dagen. Schrappen kan en mag wel in het aantal uren per dag. In de wet staat dat er in 8 dagen tijd minimaal 24 uur aan kraamzorg geleverd moet worden. Minder mag niet. Dit komt neer op 3 uur per dag. Als ouder heb je normaal gesproken recht op 49 uur kraamzorg in 8 dagen, als je dat zelf ook wilt natuurlijk. Dit betekent dat je in de gangbare situatie kunt kiezen om bijvoorbeeld de eerste 3 dagen 7 of 8 uur zorg te nemen en daarna af te bouwen.
Personeelstekort. En nu?
Personeelstekort zorgt er nu voor, zoals het Nu.nl-artikel vertelt, dat sommige kraamzorgverleners af en toe in uren moeten schrappen, weet Suzanne van Bby Zorg Kraamzorg: ‘Bepaalde kraamzorgorganisaties krijgen die 49 uur niet meer rond en kunnen soms alleen nog de minimale 24 uur aanbieden. Ook zie je moeilijkheden in de vakantie-periodes.’ Bby Zorg zelf heeft volgens Suzanne ‘de planning goed op orde’. Zij leveren nog gewoon 49 uur kraamzorg per cliënt op dit moment.
Altijd minimaal 24 uur kraamzorg
Kraamzorgorganisaties zijn wel verplicht elkaar te helpen wanneer een andere organisatie de minimale 24 uur niet meer kan leveren. Suzanne: ‘Als een organisatie in één van onze regio’s per cliënt geen 24 uur zorg meer kan leveren, dan kan het niet zo zijn dat de cliënten van Bby Zorg 49 uur zorg krijgen, omdat wij onze planning wel op orde hebben en de cliënt van de andere organisatie geen uren zorg krijgt. Bby Zorg is dan verplicht om, samen met de andere organisaties in de regio die wel meer dan 24 uur per cliënt kunnen bieden, bij te springen bij de “worstelende” collega-organisatie. Met elkaar zorgen we dan dat cliënten in een regio in ieder geval het wettelijke minimale aantal uren zorg krijgen. Dit geldt dus voor alle kraamzorgorganisaties in heel Nederland.’
Drie uur kraamzorg per dag is minimaal
Drie uur kraamzorg per dag is minimaal, vindt Bby Zorg: ‘Je kunt je voorstellen, dat het een enorm verschil maakt of je hele dagen een kraamverzorgster over de vloer hebt, of maar drie uurtjes per dag. Alle vragen die je als cliënt hebt, kunnen dan alleen in die drie uur gesteld worden. Alles wat je later op de dag te binnen schiet, moet dan wachten tot de volgende dag en wordt dan vaak weer vergeten.’ Er wordt gelukkig niet gekort op de medische zorg en informatieverstrekking aan ouders, maar vooral op het huishoudelijke deel. Suzanne: ‘Er wordt dus alsnog veel informatie verstrekt in de kraamweek, maar de ervaring leert dat veel informatie toch niet helemaal goed wordt opgeslagen door ouders. Of door de "roze wolk", of doordat een kraamvrouw bijvoorbeeld een zware bevalling heeft gehad en dus in de kraamweek vooral veel bezig is met haar lijf en haar lichamelijke herstel.’
Nog vragen na de kraamtijd?
Zo zorgen minder uren kraamzorg mogelijk dat er nog veel vragen overblijven als de kraamzorg is vertrokken. Dan komt een e-consult van pas. Via de ledenvereniging maak je gratis gebruik van een e-consult van een halfuur via beeldbellen. Dit mag je één keer inzetten of je verdeelt het over twee afspraken.