Mantelzorgwoning, kangoeroewoning of inwonen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om dicht(er) bij elkaar te wonen:
Mantelzorgwoning
Een mantelzorgwoning is een zelfstandige woning op het terrein van uw bestaande woning, die u kunt kopen of huren. Er bestaan kant-en-klare woningen die u zo in uw tuin kunt laten plaatsen. U kunt ook uw garage, tuinhuis of schuur laten ombouwen. Voor een mantelzorgwoning heeft u geen vergunning nodig, maar er zijn wel regels waar u zich aan moet houden. En mogelijk zijn er financiële gevolgen.
Voorbeelden van bedrijven die mantelzorgwoningen aanbieden zijn:
De meeste van deze bedrijven kunnen de mantelzorgwoning ook weer voor u verwijderen en doorverkopen als mantelzorg niet meer nodig is.
Kangoeroewoning of meergeneratiewoning
Een kangoeroewoning of meergeneratiewoning bestaat uit twee zelfstandige woonruimtes onder één dak. U heeft elk een eigen voordeur, maar via een verbindingsdeur kunt u wel bij elkaar binnenlopen. Deze deur kan ook op slot. U kunt een kangoeroewoning huren of kopen. Of u laat uw eigen woning splitsen. Bij een kangoeroewoning moet u met dezelfde financiële gevolgen rekening houden als bij samenwonen.
Bij elkaar inwonen
Als u intrekt bij degene die u verzorgt, of andersom, bedenk dan goed of u in deze woning kunt blijven wonen als een van u alleen achter zou blijven. Bij een huurwoning kunt u alleen in de woning blijven wonen als u medehuurder wordt. Bij een koopwoning kan een van u beiden mede-eigenaar worden of huur betalen aan de eigenaar van de woning. Of leg in een samenlevingscontract afspraken vast over bijvoorbeeld de betaling en aflossing van de hypotheek.
Bij elkaar in de buurt gaan wonen
Wilt u alleen dichter bij elkaar in de buurt wonen, maar niet in hetzelfde huis of op hetzelfde erf? Vraag dan bij de gemeente waar u wilt gaan wonen of er een urgentieregeling is voor woningzoekenden. Is dat zo, dan krijgt u als mantelzorger voorrang bij het zoeken naar een sociale huurwoning. Het kan zijn dat u hiervoor een mantelzorgverklaring nodig heeft.
Wilt u aanpassingen laten doen aan uw (mantelzorg)woning, zodat uw vader of moeder hier langer in kan blijven wonen? Vraag dan aan de gemeente of u hiervoor een vergoeding kunt krijgen vanuit de Wmo.
Andere oplossingen
- Wilt u dichter in de buurt, maar niet in hetzelfde huis wonen? Als uw gemeente een urgentieregeling heeft voor woningzoekenden, kunt u hier als mantelzorger gebruik van maken. Informeer bij uw gemeente.
- Een inwonende thuishulp kan ook mantelzorgtaken overnemen.
- Uw vader of moeder kan ook langer zelfstandig wonen in een speciale woonvorm voor ouderen, zoals een hofje of woongemeenschap. Het kabinet moedigt de ontwikkeling van dit soort nieuwe woonvormen aan met een nieuwe regeling. Deze geeft financiële steun aan initiatiefnemers die dit soort woonvormen willen ontwikkelen.