9 vergoedingen voor mantelzorgers
1. Mantelzorgwaardering
De gemeente ondersteunt mantelzorgers. Dit heet mantelzorgondersteuning. Voorbeelden:
- Geldbedrag
- Korting op parkeren en in winkels
- Praktische ondersteuning, zoals vervangende mantelzorg <link naar respijtzorg>
- Jaarlijkse lunch of uitstapje
Mantelzorgwaardering vraag je aan bij de gemeente van degene die je verzorgt. Dat kan dus een andere gemeente zijn dan je eigen gemeente. Kijk op de website van deze gemeente welke regelingen er zijn en hoe je deze aanvraagt.
2. Extra kinderbijslag
Verzorg je een ernstig ziek of gehandicapt kind thuis? En heeft het kind intensieve zorg nodig? Dan kunt u misschien extra kinderbijslag krijgen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) geeft meer informatie hierover.
3. Vergoeding reiskosten
Reis je met de auto of het openbaar vervoer om je naaste te verzorgen? Er zijn verschillende mogelijkheden om je reiskosten geheel of voor een deel vergoed te krijgen.
4. Parkeervergoedingen
In sommige gemeenten kun je als mantelzorger voordelig parkeren in de buurt van degene voor wie je zorgt. Informeer bij de gemeente waar diegene woont, naar de mogelijkheden voor zo’n parkeervergoeding.
5. Meereizen in openbaar vervoer
Met de OV-Begeleiderskaart kun je gratis meereizen met degene voor wie je zorgt. Je kunt deze kaart krijgen als je naaste epilepsie heeft, een visuele beperking, een psychische aandoening of een ernstige loopbeperking. Argonaut Advies beoordeelt de aanvragen. Argonaut geeft meer informatie over de Regeling OV-Begeleiderskaart.
6. Vergoedingen zorgverzekering
Vaak zijn er vanuit de aanvullende verzekering vergoedingen voor mantelzorg. Deze vergoedingen verschillen per zorgverzekeraar. De meest voorkomende vergoedingen zijn voor kosten van:
- Vervangende mantelzorg of respijtzorg <link naar respijtzorg>, voor als je met vakantie wilt of ziek bent. Het verschilt per verzekeraar hoeveel dagen u vergoed krijgt.
- Een mantelzorgcursus. Hier leer je hoe je goed voor je naaste én jezelf zorgt.
- Een mantelzorgmakelaar. Dat is iemand die regeltaken van je over kan nemen, zoals het aanvragen van zorg en vergoedingen.
Vergelijk op de Zorgwijzer welke zorgverzekeraars welke vergoedingen aanbieden.
7. Zorgkosten aftrekken van belasting
Sommige kosten die te maken hebben met je werk als mantelzorger, mag je van de belasting aftrekken. Bijvoorbeeld:
- Kosten voor het wassen van beddengoed
- Reiskosten voor dokter- en ziekenbezoek
- Sommige kosten voor medicijnen en hulpmiddelen
Je moet wel rekening houden met een aantal regels van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld:
- De kosten moeten te maken hebben met de ziekte van je naaste.
- Je mag geen kosten aftrekken waar je al een vergoeding voor krijgt van bijvoorbeeld je zorgverzekering.
Meer informatie op de website van de Belastingdienst.
8. Tegemoetkoming meerkosten
Degene die je verzorgt, kan in zijn of haar gemeente een beroep doen op een zogenaamde 'Tegemoetkoming meerkosten'. Welke regelingen er zijn, verschilt per gemeente. Kijk daarom op de website van de gemeente.
9. Bijzondere bijstand mantelzorgers
Heb je een laag inkomen en kun je de plotselinge kosten voor de mantelzorg niet betalen? Dan kun je hiervoor bij je gemeente bijzondere bijstand aanvragen.