Vraag iemand om u te helpen. Iemand die u goed kent, zoals een vriend, buurman of familielid. Twee weten meer dan één. U kunt ook bij uw gemeente vragen naar een onafhankelijke cliëntenondersteuner: die helpt u gratis bij uw aanvraag.
Wmo-ondersteuning aanvragen in 5 stappen
- Naar de gemeente
Op de website van uw gemeente kunt u ondersteuning vanuit de Wmo aanvragen. U kunt ook bellen. De gemeente is verplicht om uw situatie te onderzoeken. De gemeente maakt daarvoor met u een afspraak voor een gesprek. Dit wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. Het gesprek moet binnen 4 weken na uw aanvraag plaatsvinden. - Bereid het gesprek voor
Maak een lijstje met vragen die u in elk geval wilt bespreken met de gemeente. Bijvoorbeeld: Waarvoor hebt u hulp nodig? Wat kunt u zelf nog doen? Welke oplossingen zijn er voor u mogelijk? Wat wordt uw eigen bijdrage? - Keukentafelgesprek
Een Wmo-consulent van de gemeente bespreekt uw situatie. Wat zijn uw problemen precies? Wat is er nodig om ze op te lossen? Ook bekijkt de consulent wat u zelf nog kan, of iemand uit uw omgeving u kan helpen, en of u al andere zorg of ondersteuning krijgt. Wees in dit gesprek eerlijk over wat u wel en wat u niet meer kunt.Loop niet onnodig Wmo-ondersteuning mis en bereid het keukentafelgesprek goed voor! Onze ervaren ledenadviseur helpt daarbij. Vraag een gratis telefonische voorbereiding van het keukentafelgesprek aan.
- Reageer op besluit gemeente
Het besluit over uw aanvraag krijgt u binnen 2 weken thuisgestuurd. In de brief staat of u Wmo-ondersteuning kunt krijgen van de gemeente. Ook geeft de gemeente een uitleg.- Eens met het besluit? Zet dan uw handtekening en stuur de brief terug naar de gemeente. Dan is uw aanvraag officieel.
- Niet eens met het besluit? Zet uw handtekening niet en bel de consulent van de gemeente voor een nieuw gesprek. U mag om een andere consulent vragen. Maak binnen 6 weken bezwaar tegen het besluit. In de brief van de gemeente staat hoe u dat precies doet.
Kijk of de eigen bijdrage volgens u goed is berekend. Klopt het volgens u niet? Maak dan bezwaar bij het CAK. Kunt u de eigen bijdrage niet betalen? Vraag aan de gemeente of er een regeling voor u is. - Kies pgb of zorg in natura
Krijgt u Wmo-ondersteuning, dan kiest u voor pgb of zorg in natura:- Pgb (persoonsgebonden budget): u kiest zelf uw zorgaanbieder. Er is een potje met geld beschikbaar. Daaruit betaalt de SVB (Sociale Verzekeringsbank) de zorg, ondersteuning, hulp en voorzieningen.
- Zorg in natura: de gemeente regelt alles met de zorgaanbieder.