Wmo aanvragen, hoe doet u dat?

Stap voor stap hoe u Wmo-ondersteuning aanvraagt
Wilt u Wmo-ondersteuning aanvragen bij de gemeente? Maar weet u niet precies hoe u dat doet? Wij leggen het u uit. Stap voor stap.

Vraag iemand om u te helpen. Iemand die u goed kent, zoals een vriend, buurman of familielid. Twee weten meer dan één. U kunt ook bij uw gemeente vragen naar een onafhankelijke cliëntenondersteuner: die helpt u gratis bij uw aanvraag.


Wmo-ondersteuning aanvragen in 5 stappen

 1. Naar de gemeente
  Op de website van uw gemeente kunt u ondersteuning vanuit de Wmo aanvragen. U kunt ook bellen. De gemeente is verplicht om uw situatie te onderzoeken. De gemeente maakt daarvoor met u een afspraak voor een gesprek. Dit wordt ook wel het keukentafelgesprek genoemd. Het gesprek moet binnen 4 weken na uw aanvraag plaatsvinden.
 2. Bereid het gesprek voor
  Maak een lijstje met vragen die u in elk geval wilt bespreken met de gemeente. Bijvoorbeeld: Waarvoor hebt u hulp nodig? Wat kunt u zelf nog doen? Welke oplossingen zijn er voor u mogelijk? Wat wordt uw eigen bijdrage?
 3. Keukentafelgesprek
  Een Wmo-consulent van de gemeente bespreekt uw situatie. Wat zijn uw problemen precies? Wat is er nodig om ze op te lossen? Ook bekijkt de consulent wat u zelf nog kan, of iemand uit uw omgeving u kan helpen, en of u al andere zorg of ondersteuning krijgt. Wees in dit gesprek eerlijk over wat u wel en wat u niet meer kunt.

  Loop niet onnodig Wmo-ondersteuning mis en bereid het keukentafelgesprek goed voor! Onze ervaren ledenadviseur helpt daarbij. Vraag een gratis telefonische voorbereiding van het keukentafelgesprek aan.

 4. Reageer op besluit gemeente
  Het besluit over uw aanvraag krijgt u binnen 2 weken thuisgestuurd. In de brief staat of u Wmo-ondersteuning kunt krijgen van de gemeente. Ook geeft de gemeente een uitleg.
  • Eens met het besluit? Zet dan uw handtekening en stuur de brief terug naar de gemeente. Dan is uw aanvraag officieel.
  • Niet eens met het besluit? Zet uw handtekening niet en bel de consulent van de gemeente voor een nieuw gesprek. U mag om een andere consulent vragen. Maak binnen 6 weken bezwaar tegen het besluit. In de brief van de gemeente staat hoe u dat precies doet.


  Kijk of de eigen bijdrage volgens u goed is berekend. Klopt het volgens u niet? Maak dan bezwaar bij het CAK. Kunt u de eigen bijdrage niet betalen? Vraag aan de gemeente of er een regeling voor u is.

 5. Kies pgb of zorg in natura
  Krijgt u Wmo-ondersteuning, dan kiest u voor pgb of zorg in natura:
  • Pgb (persoonsgebonden budget): u kiest zelf uw zorgaanbieder. Er is een potje met geld beschikbaar. Daaruit betaalt de SVB (Sociale Verzekeringsbank) de zorg, ondersteuning, hulp en voorzieningen.
  • Zorg in natura: de gemeente regelt alles met de zorgaanbieder.
Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.