‘Ik zie snel de struikelblokken voor mantelzorgers’

Blog van ledenadviseur Greetje
Greetje is ledenadviseur van de ledenvereniging. Ze bezoekt voor haar werk veel mensen met dementie en ontmoet daarbij ook hun naasten. Daardoor begrijpt ze goed waar mantelzorgers tegenaan lopen.

Mantelzorgen voor dementerende moeder

Vandaag ga ik langs bij Marja, die bij haar dochter woont in een aanbouw van het huis. Dat is fijn, hulp is zo altijd dichtbij als het nodig is. Maar Marja’s dochter maakt zich zorgen. Haar moeder weet door haar dementie niet meer wanneer ‒ en hoe! ‒ ze alarm moet slaan. ‘Wat als ze midden in de nacht valt en ik haar de volgende ochtend pas vind? Ik moet er niet aan denken.’

24 uur bezorgd

De zorgen van deze dochter zijn herkenbaar. Veel mantelzorgers hebben dit soort angsten. Zorgen voor iemand met dementie is pittig. Het laat je nooit los, je bent er 24 uur per dag mee bezig. Vaak is het niet alleen de praktische verzorging die het zwaar maakt. Het is ook de voortdurende zorg over wat er kan gebeuren. Wat als mijn vader of moeder het gas aan laat staan? Of de kraan op de heetste stand zet en zijn of haar hand verbrandt? 

Alert op overbelasting

Als ik op huisbezoek kom, zie ik snel wat de struikelblokken zijn. Veel mantelzorgers vinden het lastig om de zorg over te dragen. Zij kennen hun ouder of partner toch het best? En omdat dementie bij iedereen anders verloopt , weet je nooit wat je te wachten staat. Daardoor ligt overbelasting op de loer. Dus daar ben ik extra alert op. 

Organisaties voor mantelzorgondersteuning

Als ik zie dat mensen het zwaar hebben, ondersteun ik ze graag. Ik kijk wat het beste past bij hun situatie en in overleg zoeken we de best passende oplossing. Ik verwijs bijvoorbeeld door naar organisaties voor mantelzorgondersteuning zoals Saar aan huis en Careibu. Zij ondersteunen mantelzorgers zodat ze meer tijd voor zichzelf hebben. 

Betaalbare oplossingen

Veel mantelzorgers maken zich zorgen over de veiligheid van hun partner of ouders met dementie. Een mooie oplossing hiervoor vind ik Persoonsalarm Smart. Je hoeft bij dit alarm niet zelf op een knop te drukken om alarm te slaan. Het systeem volgt iemands gebruikelijke bewegingen in huis met behulp van sensoren. Ziet het systeem dat iemand afwijkt van zijn vaste gewoontes, dan krijg je als mantelzorger een signaal. Je kunt dan even checken of alles in orde is. 

Extra veiligheid in huis

Ook een keuken kun je op allerlei manieren veiliger maken. Bijvoorbeeld met een thermostaatkraan die je op een vaste temperatuur instelt. Of door het gasstel te vervangen door een inductiekookplaat. Als zelf koken niet meer gaat, adviseer ik soms maaltijdservice aan huis. Als ik deze oplossing voorstel, zie ik de dochter ontspannen. Dat is een zorg minder. 

Thuiszorg inschakelen

Ik zie vaak mensen die door dementie hun persoonlijke verzorging verwaarlozen. Zeker als zij niet door hun naaste geholpen willen worden bij wassen en aankleden, levert dat voor mantelzorgers veel stress op. Soms helpt het om thuiszorg in te schakelen. Hier werken professionals die goed weten hoe je met gedragsveranderingen bij dementie om kunt gaan. Het is hun dagelijks werk en ze doen dit met liefde en aandacht. Als mantelzorgers krijg je zo meer lucht om er gewoon voor je naaste te zijn, zonder strijd.
Ook als thuis wonen echt niet meer veilig is, schakel ik wel eens de thuiszorg in. Daar werken mensen die gespecialiseerd zijn in dementie en de situatie goed kunnen inschatten. Als het moet kunnen zij ook een indicatie voor een Woon-zorgcentrum aanvragen.

Advies nodig?

Heb je hulp of ondersteuning nodig? Ledenadviseurs komen graag langs om de mogelijkheden te bespreken. Bel 088 - 383 20 00 of mail ons. We kijken dan samen wat het beste is voor jou en degene voor wie je zorgt. 

Ledenadviseur met contacthond dementie op huisbezoek

Een bezoek van onze ledenadviseur mét een getrainde contacthond kan het leven van iemand met dementie sterk verbeteren. De ledenadviseur ziet met inzet van de contacthond beter wat er aan de hand is. Zo'n huisbezoek is alleen mogelijk via de ledenvereniging en uniek in Nederland. Vraag vandaag nog een afspraak aan. Of bel 088 - 383 20 00. Je kunt ook een huisbezoek met contacthond aanvragen als je voor iemand met dementie zorgt.


Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur