Omgaan met dementie

Bij dementie werken de hersenen niet goed meer. Lees hier wat dementie is. Zorg je voor iemand met dementie? Ontdek hulpmiddelen en vind advies.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor ongeveer 50 hersenziektes. Bij deze ziektes werken de hersenen niet goed meer. De hersencellen gaan kapot of de verbindingen tussen hersencellen zijn verstoord. Dit leidt bijvoorbeeld tot geheugenverlies. Of problemen met praten en bewegen.

Dementie of Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is de meest bekende vorm van dementie. Andere vormen zijn vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie. Bekijk alle kenmerken van dementie en bekijk wat het verschil is tussen dementie en vergeetachtig zijn.

Hulp bij dementie

Heb je dementie of zorg je voor iemand met dementie? Er zijn handige hulpmiddelen bij dementie. Simpele dingen als een tafelkalender of spullenzoeker zijn prettig. Zorg je voor iemand met dementie die alleen woont? Dan is persoonsalarmering een goed idee. Lees de tips om iemand met dementie gezond te laten eten.

Omgaan met dementie

Mantelzorger zijn voor iemand met dementie is zwaar. Maak in ieder geval een vaste dagindeling. Structuur geeft mensen met dementie meer rust. Dat is ook prettig voor jou. Probeer daarnaast goed voor jezelf te zorgen. Doe af en toe wat leuks voor jezelf om te ontspannen. Weet je het allemaal niet meer? Klop aan bij de huisarts. Deze kan je verder helpen. Bekijk tips over omgaan met dementie.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur