Familie Dillen krijgt hulp via de ledenvereniging

'Wij kunnen meer huishoudelijke hulp gebruiken'
Wichert en Jennigje Dillen zijn een ijzersterk stel. Ze wonen al 55 jaar in een flink hoekhuis met grote tuin op loopafstand van het winkelcentrum in Zwolle. Alles doen ze nog zelf, alleen gáát het niet meer vanzelf. En hun eigen netwerk wordt alsmaar kleiner. Gelukkig weten ze de ledenvereniging goed te vinden.

Wij kunnen niet alles zelf meer doen

‘De spoeling is dun geworden’, zegt Wichert. ‘We hebben geen kinderen en veel  familieleden en vrienden zijn er niet meer. In de buurt kennen we nog maar weinig mensen. We hebben elkaar en dat is heel veel waard, maar ook wij kunnen zelf niet alles meer.’ Wichert en Jennigje zijn 82 en 84, gek op elkaar en merken de zorgen die met het ouder worden gepaard gaan. Lange tijd konden ze alles zelf.

Tijd voor hulp

Wichert: ‘Mijn loopbaan eindigde ik als hoofdopzichter van de gemeente Zwolle, maar ooit begon ik als timmerman. Wat mijn ogen zagen, konden mijn handen maken. De laatste jaren heb ik te kampen met evenwichtsproblemen, vanwege een aandoening in de kleine hersenen. Regelmatig ga ik onderuit. Ik loop nu ook met een rollator en moet een bril dragen met prismalenzen. Heel vervelend. Komt bij dat ik een nieuwe hartklep nodig heb. Gelukkig is mijn vrouw een grote steun.’ Jennigje vult haar man aan: ‘Rond mijn achttiende leed ik aan tuberculose, sindsdien doe ik elke middag een dutje. Ben ik gewend. Toch ben ik een bezige bij. Jarenlang gaf ik handwerkcursussen aan de leden van Plattelandsvrouwen Overijssel. Ik kook nog altijd zelf en zojuist heb ik nog de kamers op de bovenverdieping gestofzuigd. Alleen ben ik met mijn 1 meter 60 niet de grootste. De gordijnen waren al jaren niet meer gewassen. Ik kan er niet bij en Wichert kan niet meer op een trapje staan.’ Tijd voor hulp dus. ‘We belden naar de ledenvereniging,’ gaat Wichert verder, ‘en vroegen of zij ons in contact konden brengen met iemand die de gordijnen af kon halen en schoonmaken. De ledenadviseur regelde dat een vrijwilliger kwam helpen. Dat gebeurde binnen korte tijd. Er kwam een heel aardige vrouw, die vroeger bij Icare in de zorg had gewerkt. Ze lapte de ramen, maakte de gordijnen schoon en hing ze weer op. Heel fijn!’

Structurele oplossing

‘Lid van de ledenvereniging zijn we al heel lang; sinds we vanwege een ziekte van mijn vrouw wat extra ondersteuning nodig hadden. Een paar jaar terug moesten onze dakgoten schoongemaakt worden; die zaten helemaal vol met eikenbladeren. Dat regelden we via de ledenvereniging, want op een ladder staan gaat echt niet meer. Ook in huis zijn er nog wel meer dingen die ik kan bedenken. Bijvoorbeeld een wasmachine of koelkast verplaatsen, om erachter te kunnen schoonmaken. Ook voor dat soort zaken proberen we via de ledenvereniging een oplossing te vinden. Want we kunnen misschien meer structurele hulp gebruiken, zeker in de toekomst.’

'We zijn een prima aanvulling en alternatief voor de Wmo'

Jennifer Troost, alliantiemanager sociaal domein bij de ledenvereniging. ‘Er zijn veel huishoudens zoals de familie Dillen. Ze kunnen veel zelf, maar hebben zo nu en dan een praktische vraag op huishoudelijk gebied. Als onze ledenadviseur dan doorvraagt, blijkt vaak dat er meer speelt. Samen komen we erachter wat mensen nog zelf kunnen en welke klussen we kunnen oplossen, bijvoorbeeld met burenhulp of een vrijwilliger. Een stap verder is hulp voor langere tijd. Dan denk je misschien automatisch aan de Wmo, maar daar komt lang niet iedereen voor in aanmerking. Bovendien, bij die paar uur hulp die je via de Wmo krijgt, zijn veel huishoudelijke taken niet inbegrepen.

Zeker als je het kan betalen, kun je via de ledenvereniging precies die hulp inzetten die je nodig hebt. En je hebt ook niet te maken met lange aanvraagprocedures en wachttijden. We zijn als ledenvereniging dus niet alleen een aanvulling op de Wmo, maar ook een uitstekend alternatief. Gelukkig maar, want het wordt steeds duidelijker dat de Wmo het niet in zijn eentje kan oplossen.

Vragen? Bel de ledenadviseur

Heb je dus vragen over hulp bij huishoudelijke taken? Samen zoeken we naar een oplossing die op dat moment het beste past in jouw leven. Bel onze ledenadviseurs, 088 – 383 20 00. Of stuur een mail.