Praktische tips om eenzaamheid aan te pakken

Zo kom je weer onder de mensen
Als je je vaak eenzaam voelt, vind je op deze pagina praktische tips om dit aan te pakken.

Herken je dit?

Iedereen is anders. Toch schetsen wij hier een aantal algemene situaties die er voor kunnen zorgen dat jij je eenzaam voelt. Herken je dit? Ga dan direct met de tips aan de slag en zet een eerste stap naar een betere kwaliteit van leven. Zit jouw situatie er niet bij of zie je geen activiteiten die bij u passen? Neem dan contact op met onze ledenadviseur. Zij komt graag op huisbezoek om in alle vertrouwelijkheid te praten over je gevoelens. En samen een oplossing te zoeken.

Eenzaam door een handicap

Ben je door een handicap teveel alleen thuis?

 • De Zonnebloem komt graag bij je op bezoek, of je nu jong bent of oud. Deze stichting organiseert ook uitjes voor mensen met een handicap.
 • Voor 65+-ers die van film, theater en concerten houden regelt stichting Vier het leven regelmatig uitjes. Een medewerker van de stichting begeleidt je van deur tot deur en vervoer is geregeld. Een rolstoel of rollator is geen probleem. Inschrijven kan per mail of bel op werkdagen 035 - 524 51 56. Kijk ook op de site.
 • Of sluit aan bij een telefooncirkel. Dit is een groep mensen die elkaar dagelijks belt. De ledenadviseur helpt graag bij het vinden van een telefooncirkel in de buurt.
 • Bel je liever anoniem? De Luisterlijn is 24/7 bereikbaar voor een gesprek van mens tot mens. Ook per chat.
 • Informeer daarnaast bij de gemeente of je vanuit de Wmo recht hebt op voorzieningen waarmee je wél uit huis en op pad kunt.

Eenzaam door het overlijden van partner of kind

Is jouw partner of kind enige tijd terug overleden en mis je nog altijd het dagelijkse contact? Zorgt dit gemis voor een sterk gevoel van eenzaamheid? Dan adviseren wij om hulp te zoeken. Dat kan ook vrijwilligershulp zijn. De mogelijkheden voor hulp zijn zeer divers en wat bij jou past is zeer persoonlijk. Het artikel 'Ruimte voor rouw' gaat hier nader op in.

Eenzaamheid door het wegvallen van zorg voor een naaste

Hoef je niet langer te zorgen voor een naaste? Heeft deze zorg je zo opgeslokt, dat het er niet meer van kwam om contacten met familie en vrienden te onderhouden? Dat gebeurt vaker bij mantelzorgers en is echt op te lossen. Bel vrienden of familieleden, en vertel hoe het zo kwam. Als je graag iets voor anderen betekent en dit nu mist, is vrijwilligerswerk bij welzijnsorganisaties echt iets voor jou.

Eenzaam omdat er geen sociale contacten meer zijn in de buurt waar je woont

Mis je sociale contacten in de buurt en wil je nieuwe mensen leren kennen? Onderstaand lijstje helpt je op weg.:

 • Humanitas organiseert vaak activiteiten in de buurt.
 • Stichting Vier het leven organiseert speciaal voor 65+-ers uitjes naar film, theater en concerten.
 • Via de website Jouwbeweegmaatje.nl kun je op zoek gaan naar een maatje om mee te sporten.
 • Resto VanHarte organiseert in bijna veertig wijken van steden in Nederland twee keer per week een gezond driegangendiner.
 • De ledenadviseur kan u ook helpen bij het vinden van een maatje dat op vaste tijden samen met u iets onderneemt.
 • Door vrijwilligerswerk komt u in contact met andere mensen. Kijk wat u kunt doen als u op zoek bent naar vrijwilligerswerk.

In coronatijd kunnen de mogelijkheden beperkt zijn. Check vooraf wat mogelijk is.

Vind je het lastig om contact te leggen met mensen?

 • Oefen thuis ‘small talk’. Dit zijn korte, oppervlakkige gesprekken die je kunt aanknopen tijdens het boodschappen doen, bijvoorbeeld.
 • Een andere veilige en gezellige manier om gesprekken te voeren is door je aan te melden voor de Zilverlijn. Dit is een gratis belservice van het Ouderenfonds.
 • Wandel je regelmatig met de hond? Spreek dan eens een andere hondenbezitter aan. Oefen dit eerst thuis, als je dit spannend vindt.

Praat er met anderen over op stamtafel

Voel je je vaker alleen dan je zou willen? Dat is niets om je voor te schamen. Sterker nog, je kunt er wat aan doen. Op de groepstafel Je bent niet alleen kun je met anderen in gesprek over eenzame gevoelens, elkaar tips geven hoe je bijvoorbeeld in contact komt met anderen of een vraag stellen aan ledenadviseur en eenzaamheidsdeskundige Emmy Nuberg.


Espria Ledenvereniging werkt nauw samen met: Icare, Evean, Zorggroep Meander, GGZ Drenthe, Icare Jeugdgezondheidszorg, De Trans en Zorgcentrale Noord.