Meer rust en minder stress

Met mindfulness genieten van het hier en nu
Wil jij dit jaar minder stress en onrust ervaren? Denk eens aan mindfulness. Steeds meer mensen zijn ermee bezig. Maar wat is het nou eigenlijk? En waarom werkt het zo goed tegen een opgejaagd gevoel? We leggen het je uit.

We zijn teveel bezig met verleden en toekomst

Volgens psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma hebben we de neiging om het verleden en de toekomst eindeloos te overdenken. ‘We verliezen ons vaak in herinneringen, fantasieën of doemscenario’s voor de toekomst. Waarom de buurvrouw geen gedag zei, wat we hadden willen zeggen, maar niet hebben gezegd. Door al dat gedenk lopen we voorbij aan het allerbelangrijkste: het leven zelf.’


Wat is mindfulness?

  • Voluit leven: als je je concentreert op alles wat er nu gebeurt, worden je ervaringen levendiger. Een blokje chocolade krijgt meer smaak als je met aandacht proeft, dan wanneer je het zonder nadenken in je mond stopt. Door opmerkzaam te zijn krijg je meer aandacht voor het kleine geluk.
  • Acceptatie: mindfulness gaat niet alleen over aandacht voor het nu, maar ook over mildheid en aanvaarding. Dat is niet makkelijk. Als de dingen niet lopen zoals we graag willen, kunnen we dat moeilijk accepteren. We vluchten in ons hoofd, wanhopig op zoek naar een oplossing. Mindfulness leert je dat gevoelens er mogen zijn, en dat je niet zo streng voor jezelf hoeft te zijn.

Geen hocus pocus

Mindfulness kan helpen om weer met aandacht te leven, minder te piekeren en los te laten. Het haalt je uit die malende gedachtemolen, en brengt je aandacht terug naar wat je nu aan het doen bent. Door de dingen met aandacht te doen wordt het rustiger in je hoofd en beleef je de dagelijkse dingen intenser. Iedereen kan het leren, en er is niks zweverigs aan. Brandsma: ‘Een goede manier om mindfulness te trainen, is door te mediteren. En daar komt geen religie, goeroe of hocus pocus bij kijken." 

Aandacht op de ademhaling

'Meditatie is heel simpel: je gaat op de grond of op een stoel zitten, sluit je ogen en richt je aandacht op je ademhaling. Al snel zul je merken dat je gedachten alle kanten opgaan: ik moet dat mailtje nog beantwoorden; heb ik iets verkeerds gezegd? Dit is een goede manier om te ervaren hoe rusteloos je gedachten zijn, maar je merkt ook dat je uit dat drukke hoofd kunt stappen door terug te gaan naar je ademhaling. Je hoeft niet mee te gaan in die piekergedachten, je kunt ze vriendelijk negeren. Voor veel mensen is dit bevrijdend.’

Aandacht maakt gelukkiger

Mindfulnessdeskundige Marisa Garau verwoordt mooi wat er gebeurt als je hoofd tot rust komt: ‘Het is precies hetzelfde als het uitzetten van de radio: opeens kun je de vogels horen fluiten. Of je nou onder de douche staat of een gesprek voert, als je volledig aanwezig bent, geniet je meer. Aandacht maakt alles mooier. 

Middel tegen angst en depressie

Er is inmiddels ook grondig bewijs dat mindfulness een goed middel is tegen angst, depressie en pijnklachten, en dat het vaak net zo goed werkt als antidepressiva. Het fijne is dat je mindfulness altijd kunt oefenen. Elke keer als je bewust luistert, ruikt, kijkt, voelt en beweegt, train je je aandacht. Het zijn deze bewuste ervaringen en genietmomenten die het leven zijn kleur, geur en smaak geven.


Zelf aan de slag

Er is veel materiaal beschikbaar om aan de slag te gaan met mindfulness. Artikelen, apps, cursussen... Hieronder een paar ideeën:

Cursus met flinke korting

Zelfhulpmodule werkstress

  • Zoek je meer balans tussen werk en privé? Als lid maak je gratis gebruik van de zelfhulpmodule werkstress en leer je hoe je werk en privé beter scheidt zodat er meer balans ontstaat. Er zijn nog meer zelfhulpmodules beschikbaar.

Mindfulness apps

VGZ mindfulnesscoach

  • Deze app van VGZ neemt je mee in een gevarieerd programma van vijf weken. Gratis en voor iedereen beschikbaar, ook als je niet verzekerd bent bij VGZ.

Youtube

  • Op Youtube vind je genoeg oefenmateriaal van mindfulness. Zoek op ‘mindfulness meditatie’.

Vergoeding mogelijk?

Mindfulness heeft bewezen goed te zijn voor lichaam en geest. Het vermindert stress, verhoogt je immuunsysteem en helpt bij angst en somberheid. Bij sommige aanvullende zorgverzekeringen krijg je een mindfulnesscursus dan ook gedeeltelijk vergoed. Als deze vergoeding belangrijk voor je is, lees dan vooraf zorgvuldig de polis van jouw aanvullende verzekering of je een vergoeding krijgt? 

Verzekerd bij Unive?
Lees dan dit artikel van Univé met meer informatie 

Verzekerd bij Zilveren Kruis
Lees dan dit artikel van Zilveren Kruis met meer informatie 

Verzekerd bij De Friesland
Lees dan dit artikel van De Friesland met meer informatie 

Verzekerd bij Menzis
Mindfulnesscursussen vergoedt Menzis in de meeste gevallen niet uit de basisverzekering of de aanvullende verzekering.


Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur