- Klop eens aan bij de overgangsspecialist
- Terechte aandacht voor de overgang
- Hormonale puzzel oplossen
- Heb je opvliegers en stemmingswisselingen?
- Feiten over de overgang
- Wat gebeurt er met een vrouwenlichaam in de overgang?
- De overgang: 7 misvattingen ontkracht door gynaecoloog Dorenda van Dijken
- Over Alies de Haan
- Care for Women - “De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”
Klop eens aan bij een overgangsspecialist
Voor elke vrouw is de overgang verschillend. Niet elke vrouw merkt de overgang en als er klachten zijn, zijn die uiteenlopend. Ervaar je lichamelijke of mentale klachten? Klop dan aan bij een overgangsspecialist, meent Alies. ‘Tegen overgangsklachten is vaak heel goed iets te doen. Een overgangsspecialist helpt je graag de overgang makkelijker door te komen. Het is afhankelijk van wat iemand zelf al heeft gedaan, maar voeding en leefstijl zijn bijvoorbeeld belangrijk.’
Terechte aandacht voor de overgang
‘We worden steeds ouder en gaan tegenwoordig juist rond de overgang meer werken of nog een opleiding doen.’ Zo verklaart de verpleegkundige en hormoonspecialist de extra aandacht die er recent lijkt te zijn voor overgangsklachten. De helft van de bevolking is vrouw. Ze noemt het spijtig dat er niet altijd al voldoende aandacht voor is geweest.
Hormonale puzzel oplossen
Als Care for Women-specialist adviseert, begeleidt en behandelt Alies vrouwen -van 8 tot 88 jaar- met gezondheidsklachten op hormonaal gebied. ‘Ik probeer cliënten inzicht te geven waarom ze klachten ervaren en wat er allemaal bij kan horen behalve de klassieke symptomen. Ze geeft graag uitleg over het waarom van de klachten. ‘Ik wil inzicht geven en samen de hormonale puzzel oplossen.’
Heb je opvliegers en stemmingswisselingen?
Heb je opvliegers, stemmingswisselingen? Of heb je vragen over de overgang, bijvoorbeeld over andere klachten die mogelijk verband houden? Tegen overgangsklachten is vaak heel goed iets te doen! We helpen je graag de overgang makkelijker door te komen. Vraag via de ledenvereniging een gesprek aan met een gespecialiseerde consulente van Care for Women. Gratis voor leden.
Feiten over de overgang
- Gemiddeld zijn er jaarlijks 1.6 miljoen vrouwen in de overgang. Niet iedereen ervaart klachten.
- Eén op de drie vrouwen ervaart geen klachten tijdens de overgang.
- Twee op de drie vrouwen ervaart klachten tijdens de overgang. Daarvan ervaart één op drie vrouwen zodanig klachten dat ze niet meer goed kunnen functioneren.
Wat gebeurt er met een vrouwenlichaam in de overgang?
Met name oestrogeen en progesteron spelen een rol bij de overgang. Tijdens de overgang nemen deze vrouwelijke hormonen af. Vrouwen lijken tot de overgang beschermd te zijn door deze vrouwelijke hormonen. Oestrogenen beschermen bijvoorbeeld de binnenkant van de vaatwand en remmen het proces van slagaderverkalking. Hoe dit precies werkt is nog niet duidelijk.
- Vanaf de overgang hoopt vet zich meer op rond de buik. Dit verhoogt je risico op hart- en vaatziekten.
- Bij vrouwen stijgt het cholesterolgehalte vaak pas na de overgang, bij mannen stijgt dit al eerder.
- Vrouwen krijgen vaak pas na de overgang een hoge bloeddruk, mannen hebben hier al veel jonger mee te maken.
- Vrouwen die vroeg in de overgang komen (jonger dan 40 jaar), hebben een iets verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
De overgang: 7 misvattingen ontkracht door gynaecoloog Dorenda van Dijken
Tijdens het spreekuur hoort gynaecoloog Dorenda van Dijken dagelijks welke misvattingen er nog zijn rond de overgang en hormoontherapie. ‘Tijd om die eens op een rijtje te zetten', schrijft ze hier.
Alies de Haan
Alies heeft 33 jaar ervaring in de gezondheidszorg, als verpleegkundige in het ziekenhuis en in de thuiszorg. Uit deze kennis en ervaring, de vele hormonale problemen die zij in haar omgeving ziet en een stukje eigen ervaring, heeft Alies zich gespecialiseerd als Care for Women specialist.
Care for Women
Care for Women helpt vrouwen op het gebied van hormonale klachten. Met bijna 150 vestigingen in Nederland en een opleidingscentrum voor zorgprofessionals, is het zichtbaar dat het noodzakelijk is onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen als het gaat om gezondheidszorg.
“De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”
Als vrouw, zorgverlener en onderneemster, is Catherine van Heest in 1997 gestart met de zorgorganisatie Care for Women. “De overgang is een van de vele onderschattingen die gemaakt wordt als het om vrouwen gaat”, vindt Catherine. “Het maakt mij nog steeds boos. Gemiddeld duurt de overgang 7 tot 10 jaar en 80% van de vrouwen krijgt te maken met verschijnselen als opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen, gewrichtspijn en nog veel meer. Als we hoofdpijn hebben is het normaal dat we paracetamol slikken. En dan moeten we dit soort klachten maar gewoon accepteren. Omdat het er nou eenmaal ‘bij hoort’. Ik begrijp dit nog steeds niet.” (bron: Care for Women)