Man en vrouw over de overgang

Aflevering 2 van videoserie De Impact
“Elke keer als je een opvlieger hebt, deel je het met mij. En soms gebeurt dat een flink aantal keer op een dag. Dan heb ik vier keer begripvol geknikt, maar daarna denk ik: ik weet het wel." In aflevering 2 van de videoserie De Impact bespreken een man en vrouw hoe de overgang hun relatie heeft veranderd en hoe zij daarmee omgaan. Van reacties die soms te kort door de bocht zijn tot veranderingen op seksueel gebied.

De man en vrouw voeren hun gesprek met behulp van vragenkaartjes. Zo vertelt de vrouw dat het heel lastig te merken is wanneer de overgang begint, omdat het onduidelijk is welke klachten ermee te maken hebben. Inmiddels weet ze dat de overgang veel heftiger is dan ze had verwacht. “Ik heb er te simpel over gedacht. Ik dacht: ik ga dat wel even doen.” Het vervelendst vindt ze de onregelmatigheid in de menstruatie en dat haar lijf zo verandert. “Je krijgt vet op plekken waar je dat liever niet hebt of eigenlijk nooit had”, vertelt ze. En dat maakt haar soms onzeker. De nachtelijke opvliegers zorgen ervoor dat ze geregeld wakker ligt en ook heeft ze vaker last van migraine. 

De man vertelt wat dit met hem doet. Hij vindt het vooral vervelend voor haar en hij vertelt dat er prima mee te leven valt dat ze wat korter door de bocht is of onderwerpen sneller afkapt. Maar ook dat hij veranderingen op seksueel gebied soms wel lastig vindt. Bekijk hier het hele gesprek: 

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren. Klik hier om deze aan te passen.

Deze video is tot stand gekomen door onze samenwerking met Care for Women en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Hormonale klachten? Blijf er niet mee rondlopen

Waarom de man en vrouw aan deze video meewerkten? “Ik denk dat het heel goed is dat er meer openheid over de overgang komt. Zodat mensen meer kennis hebben voordat het begint”, aldus de vrouw. Als zij van tevoren meer had geweten over de impact van de overgang, had ze minder het gevoel gehad dat ze “het wel even zou doen” en er niet over mocht klagen. “Als we er in deze maatschappij opener over zijn, kunnen we het er makkelijker over hebben.” Iets wat haar zeker zou hebben geholpen. 

Iedere vrouw ervaart de mogelijke symptomen en intensiteit van de overgang wisselend en op eigen wijze. Pas wanneer je je klachten erkent, kun je ze oplossen. En die oplossingen zijn er. Leefstijlkeuzes, zoals minder koffie, suiker en alcohol, hebben bijvoorbeeld invloed op je hormonale balans. In deze tweede aflevering vertelt de vrouw dat zij eerst geen idee had dat ze hulp kon zoeken. Via een vriendin kwam ze bij Care for Women terecht. Ze vond het prettig om met een specialiste te kunnen praten die precies weet waar je het over hebt. Daardoor kwam ze er ook achter hoe sterk de overgang en migraine aan elkaar gerelateerd zijn. 

Heb jij ook klachten die (mogelijk) door de overgang veroorzaakt worden? Blijf er dan niet mee rondlopen! Als lid van de Ledenvereniging kun je een gratis adviesgesprek met een specialiste van Care for Women aanvragen. 

Lees- en luistertips

Wil je meer weten over de overgang? Of in een veilige omgeving met andere vrouwen jouw ervaringen delen? Dan heb je wellicht iets aan deze lees- en luistertips: 

Podcast - We zijn toch niet gek?

Dat je naast opvliegers ook last kunt krijgen van overgangsklachten als paniekaanvallen, slapeloosheid en hartkloppingen is minder bekend. De podcast We zijn toch niet gek? legt bloot wat er onder invloed van hormonen met je lijf en brein gebeurt.  

Praktijk Isa & Medine

De eigen ‘podcastpraktijk’ van Isa Hoes (54) en Medina Schuurman (52), bedoeld voor iedereen: van vrouwen met concrete overgangsklachten tot mannen die hun vrouw niet meer begrijpen. Een interessante afleveringen zijn bijvoorbeeld:

Vuurvrouw

Vuurvrouw is een online platform dat zich inzet voor vrouwen in de overgang. Je vindt er veel informatie en kunt samen met andere vrouwen in een besloten community ervaringen uitwisselen. 

Boek - Ook leuke meisjes worden 50

Het boek Ook leuke meisjes worden 50, geschreven door Maaike de Vries en Manon Kerkhof. Antwoorden op al je vragen over de overgang op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Care for Women

De Podcast

In de podcasts van Care for Women worden diverse onderwerpen besproken, om jou zo goed mogelijk te informeren over wat er tijdens de overgang in het vrouwenlichaam gebeurt. In het kader van het gesprek tussen man en vrouw zijn onder meer deze afleveringen interessant: 

Blogs

Daarnaast heeft Care for Women verschillende blogs geschreven over de overgang, bijvoorbeeld Help, de overgang is begonnen!

Word lid voor € 22,50 per jaar & vraag een gratis adviesgesprek aan

Meld je vandaag nog online aan als lid van Espria Ledenvereniging en vraag een gratis adviesgesprek aan met een specialiste van Care for Women. 

Hulp nodig? Onze ledenadviseurs helpen je graag. Bel naar 088 - 383 20 00.

Meer over De Impact

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur