Handige hulpjes bij dementie

Hulpmiddelen geven verlichting
Mensen met dementie hebben vaak moeite met dagelijkse dingen. De weg in huis vinden bijvoorbeeld. Of op tijd eten en drinken. Gelukkig zijn er allerlei handige hulpmiddelen. Voor mensen met dementie zelf maar ook voor degenen die iemand met dementie verzorgen.

10 hulpmiddelen in en om het huis

1. Dementieklok

Mensen met dementie kunnen dag en nacht soms moeilijk uit elkaar houden. Ook vinden ze het vaak lastig om te bepalen hoe laat en welke dag, seizoen of jaar het is. Een dementieklok kan helpen. Deze geeft aan hoe laat het is en welk deel van de dag (ochtend, middag, avond of nacht). Een ingebouwde kalender toont de datum en welke dag van de week het is. Voorbeelden vindt u in de Winkel met Zorg.

2. Tafelkalender

Een geplastificeerde kalender waarop u met uitwisbare stift noteert wie er welke dag langskomt en hoe laat. Dit helpt iemand met dementie bij een goede dagstructuur. U kunt de kalender (gratis) aanvragen via de wijkverpleegkundige. Er zijn ook agenda's voor mensen met dementie in de handel, bijvoorbeeld bij dementie-winkel.nl of Zorgoutlet.

3. Geheugensteun om genoeg te drinken

Voldoende vocht nemen is belangrijk voor het denkvermogen. De meeste ouderen drinken niet genoeg. Er zijn eenvoudige apparaatjes die met een lichtje aangeven wanneer het tijd is om te drinken. Meer informatie: drinkmonitor

4. Deurstickers voor in huis

Weet uw naaste de weg in huis niet meer zo goed? Een eenvoudige tip: plak stickers met de naam van de ruimte op de deuren. U vindt diverse stickers op dementie-winkel.nl

5. GPS-tracker

Verdwaalt uw naaste wel eens? Met een gps-systeem kunt u via uw pc, tablet of smartphone achterhalen waar hij of zij is. Alzheimer Nederland geeft op haar website tips voor het kiezen van gps-systemen.

6. Alarmering

Verzorgt u iemand met dementie en woont diegene alleen? Dan is het een prettig idee als er snel hulp kan zijn. Met een personenalarm kan uw naaste in geval van nood met met één druk op de knop alarm slaan. In huis, maar ook buitenshuis. Er gaat dan een signaal naar een meldkamer die hulpverleners of u als mantelzorger inschakelt. Maar er zijn ook systemen waarmee u direct opgepiept wordt. Meer informatie: personenalarmering of mobiele alarmering. U kunt ook kijken bij Vilans hulpmiddelenwijzer.

7. Persoonsalarm Smart

Slaapt degene voor wie u zorgt, wel goed? Dwaalt hij of zij 's nachts niet rond? Eet hij of zij wel goed, verzorgt hij of zij zichzelf wel goed? Als mantelzorger is het soms lastig om te weten hoe het met uw naaste gaat. Persoonsalarm Smart is dan een goede optie. Sensoren in de woning houden in de gaten wat uw naaste doet waar en geven het door aan een centraal registratiesysteem als er iets aan de hand is. Meer informatie: Persoonsalarm Smart

8. Spullen-zoeker

Vaak spullen kwijt? Er zijn allerlei hulpmiddelen op de markt die u helpen bij het vinden van sleutels, portemonnee, bril of andere zaken. Zoals de keyfinder, sleutelzoeker of locatorfinder.

9. Foto-telefoon

Bij een telefoon met fototoetsen kunt u de belangrijkste telefoonnummers voorzien van een foto. Handig voor als uw naaste namen en telefoonnummers niet goed onthoudt. Voorbeelden vindt u in de Winkel met Zorg.

10. Rookmelder

Mensen met (beginnende) dementie kunnen vaak nog zelf koken, maar het risico op binnenbrandjes is iets groter. Een rookmelder is dan aan te raden.