Anke en Carlijn voeren een open gesprek met behulp van vragenkaartjes. Zo bekent Anke dat zij eerst heel weinig over de overgang wist, terwijl 34% van de werkende vrouwen in de leeftijd van 45 tot 60 jaar regelmatig uitvalt door overgangsklachten. “Doordat ik nu zelf in die leeftijdscategorie val, ben ik mij er meer in gaan verdiepen”, zegt zij.
Countus groep is een groot accountantskantoor met 650 medewerkers, waarvan ongeveer de helft vrouw. Meerdere vrouwen uit het team van Anke bleken met de overgang te worstelen omdat ze de symptomen niet goed herkenden. Daarom wil Anke medewerkers en leidinggevenden graag goed informeren en inspireren. “Op het moment dat je als vrouw weet waar de klachten vandaan komen, geeft dat zelfvertrouwen”, aldus Anke. “Je weet dan: ik ben niet gek, maar ik moet hier doorheen.”
Misdiagnoses
Bij de organisaties waar Carlijn als specialiste advies geeft, merkt zij geregeld dat vrouwen verkeerd gediagnostiseerd worden. “Bij klachten zoals ‘ik ben zo moe', ‘ik slaap slecht’ of ‘ik heb pijn in mijn gewrichten’ wordt vaak gedacht dat het een burn-out is in plaats van de overgang. Terwijl de overgang een hele andere behandeling nodig heeft”, benadrukt zij. Soms zitten vrouwen jarenlang onnodig thuis. Wel merkt Carlijn dat de overgang de laatste jaren een actueler thema is geworden. Steeds meer organisaties zien in dat zij er aandacht aan moeten besteden.
Bespreekbaar maken
Anke en Carlijn bespreken ook wat je als werkgever kunt doen om vrouwelijke medewerkers die in de overgang zitten te ondersteunen, want het is een lastig onderwerp om aan te boren. Informeren is een belangrijke eerste stap en dat kan in eerste instantie al met posters en flyers. Zo laat je merken dat het onderwerp binnen jouw organisatie bespreekbaar is. In deze video vertellen zij over hun ervaringen:
Deze video is tot stand gekomen door onze samenwerking met Care for Women en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.