Wat is het verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

Wat is dementie eigenlijk?
Iedereen vergeet wel eens wat. Dat is heel gewoon. Je moet je pas zorgen maken als je informatie helemaal niet meer weet. Of als de informatie voorgoed verdwenen lijkt.

Verschil tussen vergeetachtigheid en dementie

Vergeten is heel normaal

Als je vaker wat vergeet, hoef je niet direct bang te zijn voor dementie. Je herinnert je gewoon iets even niet: een naam van een kennis, bijvoorbeeld. Die naam schiet je later wel weer te binnen of je herkent de naam wanneer iemand anders hem noemt. Als je ouder wordt, werken je hersenen ook anders. Je vergeet vaker iets dan een jonger persoon. Je hebt last van ‘ouderdomsvergeetachtigheid’. Het is even ongemakkelijk maar verder beperken deze ‘normale’ geheugenklachten je niet in je dagelijks leven. Je doet gewoon het huishouden, regelt je financiën en kunt prima op vakantie.

Dementie gaat verder dan geheugenklachten

Dementie gaat verder dan normale geheugenklachten. Als je dementie hebt, vergeet je niet alleen de naam van iemand, je herkent de persoon helemaal niet meer. De informatie over die persoon lijkt uit je geheugen verdwenen, je kunt er niet meer bij. Iemand met dementie verdwaalt in een bekende omgeving en vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven leerde. Een boterham smeren en allerlei andere basishandelingen zijn al snel te moeilijk. Soms ontstaan er problemen met praten en verandert het gedrag. Kortom, de verschijnselen van dementie zijn veel ernstiger dan die van vergeetachtigheid.

Dementie: verzamelnaam voor ruim 50 ziekten

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 hersenaandoeningen. Bij al deze aandoeningen kan de patiënt uiteindelijk niet meer bij de informatie in zijn hersenen komen. Dagelijkse bezigheden lukken steeds minder. Tot het helemaal niet meer lukt. Hierdoor gaat de kwaliteit van leven steeds harder achteruit.

Alzheimer komt het meeste voor

De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer: 70% van de mensen met de diagnose dementie, heeft deze ziekte. Doordat de aandoening bekend is, komen er steeds meer hulpmiddelen voor mensen met dementie en hun verzorgers. De belangrijkste voorbeelden:

Aanpassingen voor veiligheid en comfort in huis

Er bestaan tal van slimme oplossingen voor meer veiligheid en comfort in het huis van iemand met dementie. Denk bijvoorbeeld aan veiliger koken, of een alarm wanneer iemand de kamer verlaat. Bekijk ook onze informatie over woningaanpassing.

Veilig alleen naar buiten

Verdwalen of onrust bij de naasten wanneer iemand met dementie alleen naar buiten gaat, komt vaak voor. Gelukkig bestaan er steeds meer technieken die helpen om je naaste met dementie op afstand te volgen en terug te vinden. Zoals Persoonsalarm Overal en Persoonsalarm Smart.

Handige hulpjes

Op internet en in thuiszorgwinkels zijn steeds meer hulpmiddelen te vinden waardoor mensen met dementie zichzelf beter kunnen redden. Denk aan een speciale dag-en-nacht of 24-uurs klok, een beeldhorloge of een memo-recorder. Bekijk ons overzicht van handige hulpjes voor mensen met dementie.

 

ZORGEN OM IEMAND MET GEHEUGENPROBLEMEN?
Zorg je voor iemand in je omgeving en maak je je zorgen over zijn of haar geheugen? Denk je dat je naaste dementie heeft? Doe dan eens de geheugentest van Alzheimer Nederland.
Maak je je nog steeds zorgen? Bespreek die dan met de huisarts. Deze kan je naaste doorverwijzen naar de geriatrisch specialist in het ziekenhuis. Stelt de arts dementie vast en heeft je naaste thuis hulp nodig? Dan kun je Wmo-ondersteuning aanvragen bij de gemeente. De gemeente kan dan bijvoorbeeld een vergoeding voor thuiszorg geven. Als je naaste 24 uur per dag zorg nodig heeft, dan kun je beter langdurige zorg aanvragen.

 

Vragen? De ledenadviseur helpt je verder

Heb je nog vragen? Bel dan onze ledenadviseur, tel. 088 - 383 20 00. Chatten (rechtsonder in beeld) of e-mailen naar service@ledenvereniging.nl kan ook. Zij helpt je graag aan via telefoon, chat of e-mail, of komt op huisbezoek om in alle vertrouwelijkheid over je zorgen te praten. Ook kan ze je op weg helpen als jij of je naaste zorg nodig heeft.

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur