Eenzaamheid kan iedereen overkomen. Het is van alle leeftijden en komt onder alle lagen van de bevolking voor. Wel loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander. Er zijn aanwijsbare momenten die ervoor kunnen zorgen dat iemand zich eenzaam voelt. Bijvoorbeeld als een geliefde overlijdt, als de zorg voor een naaste wegvalt of als iemand verhuist of met pensioen gaat. Ook mensen die minder mobiel worden, kunnen zich eenzaam gaan voelen. Door het jaar heen zijn er momenten waarop eenzaamheid vaker de kop opsteekt, bijvoorbeeld rond de feestdagen of in de zomerperiode.
Ook jij kunt iets doen
Ken je iemand die in zo'n moeilijke situatie zit? Een buur of familielid van wie je vermoedt dat hij of zij weinig betekenisvolle contacten heeft en zich eenzaam voelt? Ook jij kan ervoor kiezen om vandaag nog in actie te komen. Soms kan een klein gebaar al een groot verschil maken.
- Steun iemand zonder eenzaamheid expliciet bespreekbaar te maken. Nodig je buurman of buurvrouw af en toe uit voor een kopje koffie.
- Ga op ziekenbezoek.
- Stuur eens een kaartje of video(bel).
- Help bij een klein klusje en maak daarbij een praatje.
- Of doe juist eens een beroep op die ander. Vraag bijvoorbeeld om tips of hulp voor jouw tuin of iets anders waar diegene goed in is.
- Bedenk samen een activiteit: wat zou je buur of familielid leuk vinden om (weer) te gaan doen, samen met anderen?
- Maak gebruik van het zorghulp-platform, dit is dé plek van de Ledenvereniging waar zorg en hulp samenkomen en je via één linkje een buur kunt helpen.
- Wil je vrijwilligerswerk doen tegen eenzaamheid? Dan is er altijd wel werk te vinden.
- Op eentegeneenzaamheid.nl vind je nog veel meer initiatieven.
Bekijk ook eens ons stappenplan bij eenzaamheid