Vriendinnen over de overgang

Aflevering 4 van videoserie De Impact
Wanneer een vrouw vervroegd in de overgang komt, kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Bijvoorbeeld wanneer haar hartenwens niet kan worden vervuld: het krijgen van een kind. Dit overkwam Mariel. In de vierde - en tevens laatste - aflevering van videoserie De Impact praat zij hierover met haar beste vriendin. Welke invloed had de vervroegde overgang op Mariels leven en wat deed het met hun vriendschap?

Mariel was om gezondheidsredenen genoodzaakt om medicijnen te nemen waardoor zij vervroegd in de overgang kwam. De eerste klachten die zij kreeg waren opvliegers, maar al snel merkte ze ook dat ze niet meer zichzelf was. “Ik was zó niet Mariel", zegt zij. “Ik heb gekscherend gezegd: geef me een bezemsteel, een kat en zet me maar een puntmuts op. Ik was écht een heks. Voor mijn vrienden viel het wel mee, maar voor mijn partner was het echt niet tof. Ik schaamde me er ook voor. Voor wie ik was, wat ik deed en wat ik voelde.” 

Ze probeerde in eerste instantie niet met haar omgeving te delen dat ze in de overgang was, maar gelukkig vond ze steun bij haar beste vriendin. In de video vertelt deze vriendin hoe zeer zij met Mariel te doen had. “Ik vond het heel rot voor je en voelde me machteloos”, vertelt zij. “Je verdiende juist dat het beter met je zou gaan. Ik kon er alleen maar voor je zijn en naar je luisteren.” 

Onvervulde kinderwens

Mariel ervaart het als een groot gemis dat ze nooit eigen kinderen kan krijgen. De zwangerschappen van haar vriendin van dichtbij meemaken vond ze confronterend. Ook al gunt ze haar alle geluk van de wereld. De vriendinnen bespreken voor de camera hoe ze met het gespreksonderwerp ‘kinderen’ omgaan en hoe zij rekening houden met elkaars behoeften en gevoelens. 

“Mensen zijn snel geneigd om de voordelen van geen kinderen hebben te benadrukken", ondervindt Mariel. “Bijvoorbeeld dat ik niet vroeg mijn bed uit hoef, terwijl ik maar wat graag 's ochtends die trippelende kindervoetjes zou willen horen. Het helpt veel meer als mensen durven zien wat je moet missen.” Haar vriendin geeft haar wel die steun die ze zo hard nodig heeft. Andersom kan ze haar vriendin ook goede adviezen geven. “Juist omdat ik geen eigen kinderen heb, kan ik van een afstandje naar haar problemen kijken.” 

Bekijk hier het hele gesprek:

Deze inhoud is geblokkeerd door uw cookie voorkeuren. Klik hier om deze aan te passen.

Deze video is tot stand gekomen door onze samenwerking met Care for Women en zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Hormonale klachten? Blijf er niet mee rondlopen!

Mariel en haar vriendin werkten mee aan deze video omdat zij het taboe op de (vervroegde) overgang willen doorbreken. Mariel: "Weet dat alles wat je erover voelt oké is. Of je nou boos, bang of verdrietig bent. Je hoeft je daarvoor niet te schamen. Er zijn meer vrouwen die dit hebben. Wees mild, geduldig en liefdevol naar jezelf. Wanneer je jezelf van alles oplegt over wat je wel of niet mag denken of voelen, maak je de situatie alleen nog maar zwaarder." 

Heb jij ook klachten die (mogelijk) door de (vervroegde) overgang veroorzaakt worden? Blijf er dan niet mee rondlopen! Als lid van de Ledenvereniging kun je een gratis adviesgesprek met een specialiste van Care for Women aanvragen.

Lees- en luistertips

Wil je meer weten over de overgang? Of in een veilige omgeving met andere vrouwen jouw ervaringen delen? Dan heb je wellicht iets aan deze lees- en luistertips: 

Boek - Het gaat wel weer over

Het boek Het gaat wel weer over, geschreven door Mariel den Engelsman. In het boek beschrijft ze openhartig, eerlijk en persoonlijk over haar leven als ziekenhuispatiënt. Pijn, ziekte, vriendschap, afscheid, liefde, schaamte, steun en vreugde; het komt allemaal aan bod.

Vuurvrouw

Vuurvrouw is een online platform dat zich inzet voor vrouwen in de overgang. Je vindt er veel informatie en kunt samen met andere vrouwen in een besloten community ervaringen uitwisselen. 

Boek - Ook leuke meisjes worden 50

Het boek Ook leuke meisjes worden 50, geschreven door Maaike de Vries en Manon Kerkhof. Antwoorden op al je vragen over de overgang op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten.

Praktijk Isa & Medina

De eigen ‘podcastpraktijk’ van Isa Hoes (54) en Medina Schuurman (52), bedoeld voor iedereen: van vrouwen met concrete overgangsklachten tot mannen die hun vrouw niet meer begrijpen. Een interessante afleveringen zijn bijvoorbeeld:

Care for Women

De Podcast

In de podcasts van Care for Women worden diverse onderwerpen besproken, om jou zo goed mogelijk te informeren over wat er tijdens de overgang in het vrouwenlichaam gebeurt. In het kader van het gesprek tussen specialist en HR-manager zijn onder meer deze afleveringen interessant: 

Blogs en informatie over de vervroegde overgang

Daarnaast heeft Care for Women verschillende blogs geschreven over de overgang. Wil je meer informatie over de vervroegde overgang? Lees het hier.

Word lid voor € 22,50 per jaar & vraag een gratis adviesgesprek aan

Meld je vandaag nog online aan als lid van Espria Ledenvereniging en vraag een gratis adviesgesprek aan met een specialiste van Care for Women. 

Hulp nodig? Onze ledenadviseurs helpen je graag. Bel naar 088 - 383 20 00.

Meer over De Impact

Chatten


Chat met onze
ledenadviseur

Chat offline


Mail met onze
ledenadviseur