Zo vraagt u langdurige zorg vanuit Wlz aan
Hulp vanuit de Wlz vraagt u aan bij het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Als mantelzorger of familielid kunt u de aanvraag doen voor iemand anders, maar deze persoon moet wel zelf zijn handtekening onder de aanvraag zetten. De huisarts of een beroepsverzorger kan ook de aanvraag voor u doen. Op het aanvraagformulier van het CIZ staan vragen over de situatie en medische gegevens. Het CIZ gebruikt deze informatie om te beoordelen of iemand recht heeft op hulp vanuit de Wlz. Als dat zo is, ontvangt de aanvrager een indicatie en een zorgprofiel.
Eigen bijdrage
Voor zorg uit de Wlz betaalt de zorgontvanger een eigen bijdrage. De hoogte daarvan hangt af van onder andere:
- Soort zorg
- Inkomen
- Leeftijd
- Aantal personen in het gezin
Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent hoe hoog de eigen bijdrage is en stuurt ook de rekeningen hiervoor. U kunt zelf alvast een schatting van de kosten maken met deze rekenhulp. Houd er rekening mee dat zorginstellingen ook om extra kosten kunnen vragen, bijvoorbeeld voor de televisieaansluiting.
Als het CIZ uw aanvraag afwijst
Keurt het CIZ een aanvraag voor Wlz-zorg niet goed, maar heeft u wel zorg nodig? Dan kunt u verpleging en verzorging aanvragen vanuit de Zorgverzekeringswet. Extra hulp om zelfstandig te kunnen blijven wonen kunt u krijgen vanuit de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Denk bijvoorbeeld aan dagbesteding, huishoudelijke hulp en hulp bij vervoer. Deze hulp vraagt u aan bij het Wmo-loket of het sociale wijkteam van de gemeente.
Niet eens met de beslissing van het CIZ of het CAK?
U kunt binnen 6 weken bezwaar maken tegen de beslissing van het CIZ of de berekening van het CAK. Wij leggen u uit hoe bezwaar maakt.