Gewoon vergeetachtig of dementie?

Wanneer wordt vergeetachtigheid dementie?
Iedereen vergeet wel eens wat. Dat is heel gewoon. Het is pas zorgelijk als u helemaal niet bij de informatie kan. Of wanneer de informatie voorgoed verdwenen lijkt.

Vergeetachtigheid is heel normaal

Als u vergeetachtig bent, hoeft u niet direct bang te zijn voor dementie. Bij vergeetachtigheid herinnert u zich gewoon iets even niet; een naam van een kennis, bijvoorbeeld. Die naam schiet u later te binnen of u herkent de naam wanneer iemand anders hem noemt. Bent u wat ouder, dan werken uw hersenen door de ouderdom ook anders. Hierdoor vergeet u vaker iets dan een jonger persoon. U heeft dan last van ‘ouderdomsvergeetachtigheid’. Naast kort ongemak, beperken deze ‘normale’ geheugenklachten u niet bij het dagelijks leven. U doet gewoon het huishouden, regelt uw financiën en kunt prima op vakantie.

Dementie gaat verder dan geheugenklachten

Dementie gaat verder dan normale geheugenklachten. Bij dementie vergeet u niet alleen de naam van iemand; u herkent deze persoon helemaal niet meer. De informatie lijkt uit uw geheugen verdwenen, u kunt er niet meer bij. Iemand met dementie verdwaalt in een bekende omgeving en vergeet dingen die hij in de loop van zijn leven leerde. Een boterham smeren en allerlei andere basishandelingen zijn voor iemand met dementie al snel te moeilijk. Soms ontstaan er problemen met praten en verandert het gedrag. Kortom, de symptomen van dementie zijn veel ernstiger dan die van vergeetachtigheid.

Tip: maakt u zich zorgen over uw geheugen of dat van een ander? Alzheimer Nederland ontwikkelde deze geheugentest.

Zorgt u voor iemand met geheugenproblemen?

Zorgt u voor iemand in uw omgeving en maakt u zich zorgen over diens geheugen? Denkt u dat er sprake is van dementie? Bespreek dit dan met de huisarts. Deze kan u doorverwijzen naar de geriatrisch specialist in het ziekenhuis. Is dementie vastgesteld en heeft uw naaste ondersteuning in huis nodig? Neem dan contact op met de gemeente voor hulp uit de Wmo. Is er sprake van intensieve zorg? Dan heeft u te maken met zorg via de Wlz.

Maakt u zich zorgen? Bel de ledenconsulent

Maakt u zich zorgen? Over uw eigen vergeetachtigheid of die van uw naaste? Bel dan onze ledenconsulent. Zij helpt u graag per telefoon of komt op huisbezoek om in alle vertrouwelijkheid over uw zorgen te praten. En u op weg te helpen richting een zorgverlener, mocht dit nodig zijn.