Zorgen voor iemand met dementie

Met deze 9 tips houd je het aangenaam
Zorg je voor iemand met dementie? Dan is het niet altijd even makkelijk om de kwaliteit van leven goed te houden en tegelijkertijd voldoende tijd en rust voor jezelf te nemen. We geven je tips om het voor jou en je naaste aangenaam te houden.

9 tips om de zorg voor je naaste met dementie aangenaam te houden

1. Vraag om hulp

Mantelzorgers vinden zorgen voor een ander vaak vanzelfsprekend. Maar dat is het niet. Kun je de zorg (tijdelijk) niet aan of wordt het je weleens te veel? Durf om hulp te vragen. Er zijn veel mogelijkheden voor ondersteuning van mantelzorgers. Ook kun je terecht bij MantelzorgNL, een organisatie voor en door mantelzorgers.

2. Leer omgaan met emoties

Dementie betekent verandering en verlies. Het wordt immers nooit meer zoals het was. Vind je het moeilijk daarmee om te gaan? Dat is heel begrijpelijk. Boos, verdrietig, teleurgesteld: laat je emoties gaan en praat erover. Voel je je ongelukkig en blijft dat langere tijd zo? Vraag dan om professionele hulp. Je huisarts kan je verder helpen.

3. Neem op tijd je rust

Zorgen voor iemand met dementie vraagt veel van je. Probeer op tijd te rusten. Dit kun je bijvoorbeeld gelijktijdig doen met degene voor wie je zorgt. En heb je een drukke dag gehad? Plan dan een paar rustige dagen in. Of draag de zorg voor je naaste tijdelijk over

4. Maak je huis veilig

Zorg voor een veilig huis. Dat geeft mensen met dementie, maar ook jezelf meer rust. Denk bijvoorbeeld aan goede verlichting in en om huis, een stevige trapleuning en extra handgrepen in douche en toilet. En zorg dat schoonmaakmiddelen en brandbare stoffen veilig opgeborgen zijn. Bekijk ook onze informatie over veiligheid in en om het huis.

5. Breng structuur aan

Mensen met dementie veranderen en daardoor ook de wereld om hen heen. Structuur helpt hen beter door de dag te komen. Probeer een vaste dagindeling te maken. Op dezelfde tijd opstaan, eten, douchen en naar bed gaan. Maar ook uitstapjes als boodschappen doen of een wandeling maken doe je het beste op dezelfde dag of tijdstip. Dit geeft meer rust, ook voor jezelf.

6. Ga erop uit

Hoe moeilijk het soms ook is, trek er regelmatig op uit. Alleen of samen met je naaste. Door naar buiten te gaan en leuke dingen te doen vergeet je even de zorg en doe je nieuwe energie op.

7. Spreek af met mensen

Contact met familie, vrienden en kennissen is heel belangrijk. Zij kunnen je steunen. Heb je geen tijd om af te spreken? Een telefoontje is vaak al voldoende om toch even je verhaal te kunnen vertellen.

8. Neem de tijd

Mensen met dementie begrijpen steeds minder. Wil je iets uitleggen? Neem er de tijd voor en doe het stap voor stap.

9. Zoek contact met lotgenoten

Het kan fijn zijn om je ervaringen en gedachten te bespreken met mensen die hetzelfde meemaken. Deze lotgenoten luisteren, maar kunnen ook tips en adviezen geven. Lotgenoten vind je bijvoorbeeld in een Alzheimer Café. Er is vast wel een bij jou in de buurt.


Vragen? De ledenadviseur helpt je verder

Heb je nog vragen? Bel dan onze ledenadviseur, tel. 088 - 383 20 00. Chatten (rechtsonder in beeld) of e-mailen naar service@ledenvereniging.nl kan ook. Zij helpt je graag aan via telefoon, chat of e-mail, of komt op huisbezoek om in alle vertrouwelijkheid over je zorgen te praten. Ook kan ze je op weg helpen als jij of je naaste zorg nodig heeft.