Wat is stress?
Wat gebeurt er precies als je stress hebt? En wanneer wordt het tijd om je zorgen te maken?
Stress is niet altijd slecht
Wie kent niet het gevoel van opwinding voor een examen, een sollicitatiegesprek of een verre reis? Stress betekent niets anders dan spanning of druk. In veel gevallen is daar niets mis mee. Stress helpt je vaak zelfs om beter te presteren. Het hormoon adrenaline komt vrij. Je bloeddruk gaat omhoog. Je spieren spannen zich aan. Daardoor ben je extra alert en geconcentreerd. Is de spannende situatie voorbij ? Dan zakt de spanning en herstellen je lichaam en geest zich vanzelf weer.
Wanneer wordt stress slecht voor je gezondheid?
Je lichaam maakt tijdens stress niet alleen adrenaline aan, maar ook cortisol. Het kan gebeuren dat je te lange tijd achter elkaar last hebt van stress. Of dat je vaak stressvolle situaties meemaakt. Je lichaam krijgt dan weinig of geen kans om te herstellen en de hoeveelheid cortisol wordt te hoog. Als er meer van je wordt gevraagd dan wat je aankunt, dan breekt dat je op den duur op. Zowel lichamelijk als geestelijk.
Herken de symptomen van stress
Stress herken je onder meer aan de volgende klachten en stress-symptomen:
- gevoelens van onrust
- vergeetachtig zijn
- moe zijn, weinig energie hebben
- sneller geïrriteerd of emotioneel zijn
- versnelde hartslag en ademhaling
- hoofdpijn
- maagklachten
- nek- of rugklachten
- sneller verkouden of grieperig (verminderde weerstand)
Bij langdurige stress heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten. Ook kunnen symptomen van stress leiden tot een depressie of een burn-out. Lees meer over wat je kunt doen bij psychische klachten.